Телеканали штрафуватимуть за заклики до сепаратизму

11.01.2017
Днями Президент України Петро Порошенко підписав новий закон, завдяки якому штрафуватимуть теле- та радіоканали, в ефірах яких закликатимуть до сепаратизму та розв’язування війни.
 
Відстежувати та штрафувати — обов’язок Національної ради з телебачення та радіомовлення. Вона на теле-, радіомовників накладатиме санкції, які передбачено законодавством.
 
Як iдеться у пояснювальній записці до закону, з метою захисту інформаційного простору держави, своєчасного реагування на виявлені загрози та їх припинення є необхідним передбачення механізму безпосередньої відповідальності за порушення положень Закону України «Про телебачення і радіомовлення», передбачені частиною другою статті 6 (зокрема поширення закликів до насильницької зміни конституційного ладу України; закликів до розв’язування війни, агресивних дій або їх пропаганди; необґрунтованого показу насильства; пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження).
 
За словами голови парламентського комітету з питань інформаційної політики та свободи слова Вікторії Сюмар, Нацрада має можливість винести попередження. А два такі попередження — це фактично позбавлення ліцензії.