Кремлю дадуть по руках: США мають намір посилити санкції проти Росії

21:36, 10.01.2017
Кремлю дадуть по руках: США мають намір посилити санкції проти Росії

Група американських сенаторів на чолі з главою комітету збройних сил США Джоном Маккейном готує законопроект iз новими «всеохоплюючими» санкціями проти Москви. (фото з сайту kremlin.ru)

Група американських сенаторів на чолі з главою комітету збройних сил США Джоном Маккейном готує законопроект iз новими «всеохоплюючими» санкціями проти Москви.
 
В розробці документа також беруть участь сенатор-республіканець Ліндсі Грем та сенатори-демократи Бен Кардін і Роберт Менендес.
 
Частина американських аналітиків вважає, що нові ще жорсткіші санкції проти Кремля є реакцією на втручання в американські вибори.
 
Ця тема набула надзвичайного розголосу як у США, так і в Європі. Навіть президент-елект Дональд Трамп, який попередньо відкидав можливість впливу Кремля на перебіг американських президентських виборів, після ознайомлення зі звітом американської розвідки змушений був визнати факт втручання. 
 
Із цього приводу буде проведене додаткове розслідування і, можливо, запроваджені додаткові санкції.
 
Тому інша частина американських аналітиків не пов’язує теперішню роботу з загострення санкцій iз втручанням у вибори, а вважає їх продовженням покарання Москви за анексію Криму, інтервенцію до Донбасу та дії у Сирії.
 
Сам автор нового законопроекту Джон Маккейн лише зазначив, що санкції будуть «всеохоплюючими», але подро­биць не назвав.
 
Співавтор Ліндсі Грем дещо  відкрив завісу таємниці і сказав: «Ми оголосимо санкції, які завдадуть удару по їхньому фінансовому сектору та енергетиці, тобто там, де вони найслабші».
 
А сенатор Маккейн повідомив в інтерв’ю телеканалу Ен-Бі-Сі, що сам буде вимагати створення спеціальної сенатської комісії з розслідування хакерських атак iз боку Росії та спроб впливу на перебіг президентських виборів у США, і зробить усе, щоб переконати інших сенаторів створити таку комісію. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Уряд Сполучених Штатів у понеділок розширив санкційний «список Магнітського». До нього внесли ще п’ятьох громадян Росії.
 
Під санкції потрапили: голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, слідчий Станіслав Гордієвскій та номінальний власник «Універсального банку заощаджень» Геннадій Плаксін, які пов’язані зі «справою Магнітського».
 
Також санкції поширили на депутата Держ­думи Андрія Лугового і бізнесмена Дмитра Ковтуна, яких британський суд рік тому назвав виконавцями вбивства Олександра Литвиненка.
 
Хоча в Держдепартаменті США не надали інформації, які цілі переслідують такі кроки з боку Вашингтона, але це відбулося саме під час чергового напруження дипломатичних відносин між Росією та США.
 
За словами речника Держдепу Джона Кірбі, кожну з цих осіб внесли до списку «після ретельної перевірки». Він також додав, що вони «відіграють роль у репресивній машині правової системи Росії», а ще до списку додали осіб, «причетних до тяжких порушень прав людини», цитує його інформагенція «Франс Пресс».