Барак Обама просльозився під час прощальної промови

12:04, 11.01.2017
Барак Обама просльозився під час прощальної промови

Барак Обама не стримав сліз, звертаючись до дружини.

Президент США Барак Обама виступив з прощальною промовою перед американцями у рідному Чікаго. Президент висловив вдячність американському народові, соратникам і своїй сім'ї.

 

Зокрема, Барак Обама не стримав сліз, звертаючись з трибуни до своєї дружини Мішель.

 

Про це повідомляють американські ЗМІ у середу.

 

У своїй прощальній промові президент США, чиї повноваження добігають кінця, закликав американців захищати демократію, головними загрозами для якої він вважає расизм і економічну нерівність.

 

Ще однією небезпекою для устрою Сполучених Штатів Обама вважає тенденційний підбір фактів політиками, тобто, популізм.

 

Як приклад подібної ситуації він навів проблему зміни клімату, над якою активно працювала адміністрація Обами, і до якої демонстративно байдужий новообраний президент США Дональд Трамп.

 

«Зараз ми можемо і повинні сперечатися про кращий підхід до цієї проблеми. Але просто заперечувати проблему означає не тільки зраду майбутніх поколінь, а й зраду самого духу інновацій та практичного вирішення проблем, якими керувалися наші засновники», - заявив Барак Обама.

 

Президент США нагадав про загрозу для світового порядку з боку релігійних фанатиків, а також іноземних автократій.

 

«Суперники, такі як Росія і Китай, не зможуть досягти у світі такого ж впливу, якщо тільки ми не відійдемо від того, що відстоюємо, і не перетворимося на ще одну велику країну, яка залякує менших сусідів», - підкреслив він.

 

Це був єдиний раз, коли пан Обама напряму згадав про Росію чи Китай. Конкретно про Україну він не говорив.

 

Щодо місця, де президент США оголосив прощальну промову, то він заявив, що хоче виголосити промову не у Білому домі, а в Чикаго, «де все почалося», адже саме тут він перебував, коли отримав звістку про свою першу перемогу на президентських виборах в 2008 році.

 

 

Разом з ним прибули перша леді Мішель Обама і віце-президент Джо Байден з дружиною.

У залі зібралися близько 20 тисяч осіб. Спочатку квитки на захід роздавали безкоштовно, але пізніше їхня ціна у перекупників в інтернеті перевищила тисячу доларів.

 

Сліз Барак Обама не стримав, звертаючись з трибуни до своєї дружини Мішель: «Протягом останніх 25 років ти була не тільки моєю дружиною і матір'ю моїх дітей, ти була моїм найкращим другом. І я пишаюся тобою. Вся країна пишається тобою».

 

Перший чорношкірий президент США, якому зараз 55 років, був обраний у 2008 році й провів у Білому домі два строки. Його наступник, республіканець Дональд Трамп, уже обіцяв скасувати деякі реформи Барака Обами.

 

20 січня 2017 року новий обраний президент складе присягу і офіційно вступить на посаду.