Дипломатами керує Христя: українка за походженням очолила МЗС Канади

12.01.2017
Дипломатами керує Христя: українка за походженням очолила МЗС Канади

Христя Фріланд.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо переформатував уряд і призначив канадку українського походження Христю Фріланд на посаду міністра закордонних справ.
 
Вона до цього очолювала міністерство торгівлі, тому також і надалі відповідатиме за торговельну співпрацю зі США.
 
Про призначення її на нову посаду повідомив 10 січня особисто прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Вона замінить на цьому посту Стефана Діона.
 
Такі кадрові перетасовки в канадському уряді вважаються спробою Трюдо щось протиставити майбутній адміністрації Дональда Трампа у Вашингтоні.
 
Останній раніше різко критикував угоду про вільну торгівлі між США, Канадою та Мексикою (NAFTA) та обіцяв у односторонньому порядку переглянути її.
 
Крім того, для збереження наявних та створення нових робочих місць Трамп наполягає на протекціоністській торговельній політиці.
 
Стефан Діон, який оголосив, що йде з політики після 21 року держслужби, раніше відкрито критикував Трампа під час президентської кампанії у США.
 
Саме США є найголовнішим торговим партнером Канади, адже на них припадає три чверті всього канадського експорту.
 
Водночас 48-річна Фріланд є чи не єдиною в кабінеті міністрів Трюдо, яка відома на міжнародній арені та має добрі закордонні зв’язки.
 
Торік їй та уряду Канади вдалося переконати ЄС підтримати угоду про зону вільної торгівлі, яку підписали 30 жовтня.
 
Раніше пані Фріланд працювала фінансовим журналістом. Вона була в групі канадських чиновників, які виступили за введення санкцій проти Росії у 2014 році через анексію Криму та агресію щодо України.
 
Через це пані Христя та ще 12 канадських високопосадовців були позбавлені права в’їзду на територію РФ. Персоною нон-грата в Росії Фріланд залишається дотепер.