Міноборони направлятиме на передову офіцерів запасу лише добровільно

18:12, 11.01.2017
Міноборони направлятиме на передову офіцерів запасу лише добровільно

Офіцери запасу можуть навчитися стріляти не лише у тирі.

Керівництво Міноборони ще не ухвалило рішення про оголошення призову на службу офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри, але не служили. У перспективі таких офіцерів планують призивати до бойових частин, але виключно на добровільній основі.

 

Про це повідомив заступник начальника Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ  полковник Марк Андрусяк під час брифінгу в середу.

 

За його словами, згідно закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби», який був ухвалений 6 грудня 2016 року та набув чинності 7 січня 2017 року, запроваджується в особливий період такий вид військової служби як військова служба за призовом осіб офіцерського складу (строком на 18 місяців).

 

«Рішення про призов офіцерів запасу ще не прийнято», - заявив пан Андрусяк, додавши, що у разі необхідності до Збройних сил призиватимуть громадян віком до 43 років, які закінчили кафедри військової підготовки, отримали офіцерські звання та не проходили військову службу.

 

«Що стосується їх залучення до АТО. Дійсно, ми плануємо призивати їх до бойових військових частин. Але це залучення передбачає їхню підготовку як військовонавченого ресурсу для того, щоб після звільнення зарахувати їх до оперативного резерву першої черги. Залучення до АТО буде здійснюватися виключно у добровільному порядку. Тобто ці офіцери запасу зможуть написати рапорти, якщо вони не захочуть змінювати вид військової служби, - і в добровільному порядку залучитися до проведення антитерористичної операції», - зауважив пан Андрусяк.

 

За його словами, в інший спосіб потрапити на передову можна шляхом укладання контрактів. «Після цього вони теж зможуть бути залучені до АТО», - додав полковник.

 

У свою чергу в інтерв’ю агенції «Укрінформ» начальник Управління правового забезпечення  Генштабу - начальник юридичної служби ЗСУ полковник Максим Кушнір заявив, що йдеться про офіцерів первинних посад у підрозділах на рівні взводу або роти.

«На цей час кількість таких посад є обмеженою, ми навіть теоретично можемо залучати менше відсотка від загальної кількості офіцерів запасу», - сказав він.

 

На запитання, чи будуть призвані офіцери запасу направлені в АТО, він зазначив, що насамперед їх будуть використовувати у місцях постійних дислокацій частин, тобто не в АТО. Однак можливість направлення їх в АТО не виключена.

 

«Якщо вони добровільно виявлятимуть бажання проходити службу разом із своєю частиною в районах проведення АТО на запропонованих умовах, або укласти контракт на проходження професійної служби - командування з повагою поставиться до такого бажання», - сказав пан Кушнір.

 

Як повідомляла «УМ», експерти вважають призов офіцерів запасу віком до 43 років, які закінчили військові кафедри, але не служили, фактично новою мобілізацією в Україні.

 

Перший набір офіцерів запасу до лав ЗСУ планують орієнтовно в лютому, надалі призов  проводитимуть щоквартально.

 

При цьому, військове керівництво не бажає оголошувати офіційну мобілізацію, «щоб не налякати суспільство».