Україна припинила співпрацю з Росією у сфері телерадіомовлення

17:00, 16.01.2017

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про припинення дії угод з урядом Російської Федерації про співробітництво у сфері телебачення, радіомовлення та інформації.

 

Про це йдеться в постанові Кабміну №1053, опублікованій на урядовому порталі в понеділок.

 

«Подальша дія зазначених угод не відповідає стану міждержавних відносин і не узгоджується із заходами, яких вживає Україна для забезпечення захисту інформаційного поля країни від негативних інформаційно-психологічних впливів», - йдеться у пояснювальній записці до документа.

 

Зазначимо, що ще 5 лютого 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України, яким встановлюються загальні критерії для визначення аудіовізуальної продукції, яка шкодить національній безпеці України.

 

Відтоді Нацрада з телерадіомовлення заборонила трансляцію на території України 76 російських телеканалів.

 

Кількість російських телеканалів в українській супутниковій мережі за останні два роки скоротилася вп‘ятеро – до дев‘яти.

 

Угоду про співробітництво у сфері телебачення і радіомовлення між Україною і Росією було підписано в 2000 році і вона передбачала створення сприятливих правових, організаційних та економічних умов для забезпечення трансляції та розповсюдження програм російських телерадіомовних організацій на території України і програм українських телерадіомовних організацій на території Російської Федерації.

 

Як повідомляла «УМ», телеканал «СТБ» транслював у неділю ввечері передачу «Битва екстрасенсів» виробництва російського каналу ТНТ. У шоу брали участь російські військові, які воювали на Донбасі.