Київ смердів через природу і людську життєдіяльність (фото)

11:52, 17.01.2017
Київ смердів через природу і людську життєдіяльність (фото)

Аеропорт Жуляни також накрив смог.

Смог невідомого походження із різким запахом гару огорнув Київ у вівторок зранку. Київська влада, рятувальники запевняють, що це – природне явище, звичне для киян, бо спричинили його продукти життєдіяльності людини. Мовляв, жодних пожеж на торфищах і сміттєвих полігонах не було.

 

Про це повідомляє Головне управління ДСНС України у місті Києві.

 

«Туман, який спостерігається у Києві – природне явище! Пожежі, які виникали території Києва – незначні і не могли вплинути на виникнення у повітрі такої задимленності. Ймовірною причиною є підвищення вологості повітря та відсутність вітру, тому й і виникло таке явище, яке називається метеорологічна димка. Наявність цієї димки підвищує візуалізацію задимленості», - вважають столичні рятувальники.

 

 

До того ж, за даними Укргідрометцентру, на території більшості областей країни, у тому числі і в Києві, очікується туман, видимість 200-500 м.

 

В аеропорту Київ повідомили, що, попри смог, працюють у штатному режимі, але просять слідкувати за повідомленнями на online-табло.

 

«Це природне явище називається «Радіаційний туман», який виникає через вихолоджування підстилаючої поверхні, тобто повітряна маса тепліше підстилаючої поверхні. Простіше кажучи, це явище виникає через зниження температури повітря», - йдеться в повідомленні аеропорту.

 

 

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук також наполягає, посилаючись на дані рятувальників і санепідемстанції, що причиною диму і смороду у столиці є не пожежі і не спалення сміття, а погодне явище.

 

«Не підтверджено пожеж у місті чи на прилеглих територіях, жодних загорянь на сміттєвих полігонах немає. За інформацією санстанції і Укргідрометцентру, це погодні умови, коли усі дими і викиди не піднімаються вгору, а накопичуються в приземному шарі атмосфери», - сказав Ткачук.

 

І додав, що причиною також є «різного роду котли та опалювальні установки і каміни, які нині використовують кияни».

 

«Усі ці прилади, що мають викиди в атмосферу, усе це накопичується у приземному шарі, і ми маємо таке задимлення», - стверджує пан Ткачук.

 

 

Тоді як керівник Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан додає, що так звана метеорологічна димка вже стає звичним явищем для столиці.

 

«Цей смог – то метеорологічна димка. Ми вже такі явища спостерігали раніше. Це природне явище, що виникає при інверсії температури та зниженні тиску і зміні температури в нижньому шарі атмосфери. Через це продукти життєдіяльності людини накопичуються у нижньому шарі атмосфери і не переміщуються у верхній», - каже пан Рубан.

 

Зазначимо, що Київ почало накривати димом ще у понеділок ввечері, кияни припускають, що це якось пов’язано зі сміттєспалювальним заводом.

 

В соцмережах кияни підтверджують наявність диму і неприємного запаху на лівому березі, в центрі, Голосіївському районі, Борщагівці, Нивках, Оболоні і навіть за містом біля Вишневого, Василькова і Глевахи.