Віце-прем'єр Іванна Климпуш-Цинцанадзе передумала снідати у Пінчука через позицію українців

12:33, 17.01.2017
Віце-прем'єр Іванна Климпуш-Цинцанадзе передумала снідати у Пінчука через позицію українців

Іванна Климпуш-Цинцанадзе не снідатиме з Віктором Пінчуком.

Віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що не братиме участі в Українському сніданку, який організовує мільярдер Віктор Пінчук в рамках Всесвітнього економічного форуму в  швейцарському Давосі.

 

Про це пані Климпуш-Цинцанадзе повідомила на своїй сторінці в Facebook.

 

За її словами, раніше вона збиралася їхати у Давос й брати участь в Українському сніданку, оскільки він є майданчиком «високого рівня, де можна заявити про позицію України».

 

«Але згодом стало зрозуміло, що тези цього так званого «мирного плану» (йдеться про тези статті олігарха Віктора Пінчука в американському виданні The Wall Street Journal – ред.) вже взяла на озброєння російська пропаганда. Вона намагається демонструвати, нібито частина української еліти готова відмовитися і від Криму з Донбасом, і від інтеграції в ЄС і НАТО заради примирення з агресором», - написала віце-прем’єр.

 

На її думку, все це робиться, щоб «поставити під сумнів нашу єдність». Тим більше,  напередодні можливої зустрічі Путіна і Трампа.

 

«Певно, щоб показати, що Україна такий варіант може розглядати і навіть погодитися на нього. Цю думку напевне підтримують симпатики Кремля на заході», - припускає пані Климпуш-Цинцанадзе.

 

І констатує: «Враховуючи все це, український сніданок може бути використаний для легітимізації цієї дискусії. А тому сам факт моєї участі в ньому може виглядати як частина цього процесу».

 

«І найголовніше – за моїм відчуттям переважна більшість українського громадянського суспільства не дає мені мандату на представлення позиції України саме на цьому заході.  Після таких роздумів і вирішила відмовитися від поїздки», – зазначає вона.

 

Зауважимо, що минулого тижня Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомляла, що візьме участь в Українському сніданку, організованому Фондом Пінчука, попри можливу критику, оскільки варто «донести нашим західним партнерам позицію України».

 

Як повідомляла «УМ», Президент Петро Порошенко планує узяти участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі, але проігнорує сніданок Віктора Пінчука.

 

Тоді як мер Києва Віталій Кличко не лише відвідає Всесвітній економічний форумі у Давосі 17-20 січня, але й візьме участь в Українському сніданку.

 

Зазначимо, що мільярдер Пінчук запросив на сніданок у Давосі низку народних депутатів, але за неофіційною інформацією більшість із них не планує брати участь у цьому заході з різних причин.

 

Нагадаємо, напередодні нового року в статті для The Wall Street Journal Пінчук запропонував владі і громадянам України погодитися на низку "болючих компромісів" заради завершення конфлікту з Росією. Зокрема, відмовитися від перспективи членства в Євросоюзі й НАТО та провести вибори на окупованій частині Донбасу ще до її звільнення тощо.

 

Минулої п’ятниці Пінчук нарешті відреагував на обурення українського суспільства і політикуму щодо запропонованого ним «болючого компромісу» з Росією, який багато хто спийняв, як капітуляцію перед агресором. Більшість його пояснень зводилася до того, що його неправильно зрозуміли.