Чемпіона світу з шашок Юрія Анікєєва дискваліфікували через вишиванку

13:11, 18.01.2017
Чемпіона світу з шашок Юрія Анікєєва дискваліфікували через вишиванку

Анікєєв вийшов на церемонію нагородження у вишиванці

Правління Міжнародної федерації шашок (IDF) дискваліфікувало чемпіона світу Юрія Анікєєва на 3 роки, звинувативши у носінні вишиванки і полеміці у пресі, де він нібито претензійно висловився про шляхи розвитку шашок-64, проте в останньому звинуваченні не було доказів.   
 
У заяві IDF зазначається наступне:
 
"Розглянуто багаторазові випадки порушення етичного кодексу IDF (пункти 2.2.4 і 2.2.8) міжнародним гросмейстером Юрієм Анікєєвим (Україна) після його відсторонення від чемпіонату Європи з шашок-64 2016 року. Відповідно з етичним кодексом IDF (пункт 3.7.) правління IDF ухвалило рішення відсторонити Юрія Анікєєва на 3 роки до 15 грудня 2019 року від участі в усіх змаганнях, що проводяться IDF".
 
Про те, що насправді трапилось з українським чемпіоном, газеті "Експрес" розповів президент Федерації шашок україни Анатолій Яценко.
 
"Це все незаконно. Усі ці звинувачення вигадані. Жодного факту його вини не доведено. Жодного! Я як президент Федерації звертався у Міжнародну федерацію з проханням навести факти його порушень. Я сказав, якщо буде доведено, що Юрій справді винен, я підпишусь під його дискваліфікацією. Але фактів вони не надали. Є лише загальні фрази, які нічого не пояснюють", - сказав він.
 
За словами Яценка, Анікєєва звинувачують у некоректній полеміці у ЗМІ, у претензійних роздумах на тему розвитку шашок, у висловлюваннях про Путіна.
 
"Я просив надати факти, назвати ЗМІ, у яких він це говорить, дати його цитати. Але немає нічого. Нічого! А найбільший абсурд - його звинуватили у тому, що він вийшов на церемонію нагородження у вишиванці", - зауважив він.
 
"Та якщо якийсь африканський спортсмен виходить на церемонію нагородження у національному костюмі, йому зал аплодує стоячи. Таке лише вітається. А вишиванка, виявляється, є порушенням норм", - гнівно додав очільник ФШУ.
 
Таке ставлення до Анікєєва з боку Міжнародної федерації Яценко пояснив тим, що президент Міжнародної федерації - росіянин.
 
"Росія має кворум у цій федерації та може протягнути будь-яке рішення. Розумієте, це - війна. Це - факт спортивного тероризму, саме так висловився наш міністр спорту. Це та сама гібридна війна Росії, про яку всі говорять", - пояснив він.
 
"Вважайте, що команді просто відрізали голову. Юра - екс-чемпіон світу. Це - один з найсильніших гросмейстерів світу, це лідер нашої команди. Росія не могла змиритися з тим, що вона вкладає величезні гроші у розвиток шашок, а найкращими стають українці, які виступають на голому ентузіазмі. От вони і вдарили з-за спини. Спочаку вони обезголовили нашу жіночу збірну, а тепер - чоловічу", - зауважив Яценко.
 
На запитання, що трапилося з жіночою командою, він відповів, що українку Дарію Ткаченко купили за квартиру у Росії.
 
"Тепер вона росіянка. Юрія хотіли прибрати зі шляху таким самим способом. Йому теж пропонували громадянство, квартиру, але він відмовився. Юра сказав, що він - патріот України, і нікуди не піде. Тому вони вигадали інший спосіб, як позбутися конкурента. Три роки дискваліфікації - це вбити всю кар'єру. Це ж не три місяці", - підсумував Яценко.