Письменник Сергій Жадан нагадав Медведчуку і його куму Путіну про долю Гітлера

18:08, 19.01.2017
Письменник Сергій Жадан нагадав Медведчуку і його куму Путіну про долю Гітлера

Сергій Жадан нагадав, що на кожного Гітлера чекає свій капут.

Письменник Сергій Жадан відповів на коментар одіозного політика Віктора Медведчука з приводу появи в українській літературі власних Хемінгуея та Ремарка. І попросив його нагадати своєму кумові – Володимиру Путіну про невтішну долю Адольфа Гітлера.

 

Про це Сергій Жадан написав у Facebook  у четвер.

 

«Тут у нас із Віктором Медведчуком сталася літературознавча дискусія. Коментуючи мої слова про те, що українсько-російська війна поки що не дала українських Ремарка та Гемінгвея, Віктор Медведчук приходить до висновку, що навіть якби вони з'явились, то були б відштовхнуті сучасною вітчизняною літературою та видавцями, з огляду на їхній (літератури та видавців) псевдопатріотичний угар», - роз’яснює ситуацію письменник.

 

Зазначимо, що сама дискусія виникла через те, що раніше пан Жадан розповів в ефірі одного із українських телеканалів, що завершує роботу над новим романом про війну.

 

У ході розмови він сказав, що в українській літературі останнім часом з'явився цілий пласт текстів, присвячених Майдану і війні, та на його думку, "поки не з'явився у нас український Ремарк, Гемінгвей".

 

Віктор Медведчук скористався цими словами Сергія Жадана та спекулюючи на темі завершення війни, подав свою інтерпретацію сказаного у Facebook.

 

«У творах Хемінгуея і Ремарка війна не святе і праве діло, а безглузде вбивство людей в ім'я корисливих інтересів урядів, зокрема урядів тих країн, громадянами яких були ці письменники. І швидка прижиттєва популярність обох романістів пояснюється ще й тим, що вони висловили думки і почуття мільйонів людей, які зазнали на собі всі тяготи цієї війни», - написав Медведчук.

 

На думку кума Путіна, який фактично перекрутив слова Жадана, «поява справжніх українських Ремарка і Хемінгуея не тільки свідчила б про підвищення рівня української літератури, а й стала б ознакою морального оздоровлення суспільства, його бажання скоріше покінчити з війною».

 

У свою чергу, письменник Сергій Жадан написав, що «не готовий сперечатися з Віктором Медведчуком на тему природи гуманізму українського книговидавництва, але щодо війни» має власну думку.

 

«Пане Медведчук, цілком можливо, що ця війна не дала (поки що) Україні свого Гемінгвея, але вона напевне дала Росії свого Гітлера. Можливо, в нього за вікном нині 1939-й, можливо, 1940-й, цілком можливо навіть, що він готується до свого 1941-го. Але річ у тім, що історія кожного Гітлера так чи інакше завершується 1945-им. Це вам будь-який Гемінгвей скаже. Так і передайте своєму куму», - написав письменник на адресу не стільки Медведчука, як Путіна.

 

Як повідомляла «УМ», письменник Сергій Жадан разом із друзями-волонтерами вже певний час допомагає дитячим садочкам та інтернатам на Луганщині.

 

Письменник разом із видавництвом «Клуб сімейного дозвілля» передали у серпні 2016 року свою премію «Українська книжка року», отриману від Президента Петра Порошенка за книгу «Месопотамія», саме на потреби дитячих закладів Луганської області.