Третю річницю Вогнехреща у Києві «святкували» з бійками і палаючими шинами

12:30, 20.01.2017
Третю річницю Вогнехреща у Києві «святкували» з бійками і палаючими шинами

Вогнехерща на вулиці Грушевського у 2014 році.

Українці відзначають третю річницю кривавого Водохреща на столичній вулиці Грушевського 19-20 січня. Тож саме у ці дні поліція Києва несе службу в посиленому режимі. Утім, націоналісти таки підпалили шини і влаштували бійки з правоохоронцями у центрі столиці у четвер ввечері.

 

Про це повідомляють українські ЗМІ.

 

Так, представники "Організації українських націоналістів", "Правого сектора" і "Білого молота", які проводили в центрі Києва марш в пам'ять про запекле протистояння активістів Революції гідності із бійцями «Беркуту» на вулиці Грушевського 19-20 січня 2014 року, навіть через три роки після тих подій влаштували бійку з правоохоронцями.

 

У четвер пізно ввечері, на перетині Паркової алеї та вулиці Грушевського, де на Водохреще в 2014 році учасники революції палили покришки з метою перешкодити просуванню силовиків, націоналісти, які йшли колоною, почали посеред дороги поливати бензином принесені ними автомобільні покришки. Чимало активістів були у вогнетривких костюмах, тож до цієї акції готувалися заздалегідь.

 

 

Під час ходи в натовпі періодично вибухали петарди, а на чолі колони активісти несли запалені фаєри.

 

У цей час з боку стадіону ім. Лобановського рушила колона правоохоронців, яка оперативно заблокувала прохід.

 

У відповідь на це націоналісти кинули покришки і з криками "Ганьба" почали жбурляти в правоохоронців каміння, палиці та петарди. Після нетривалої сутички, сторони розішлися на деяку відстань.

 

 

Правоохоронці закликали присутніх поводитися мирно і не порушувати громадський порядок. Тоді як учасники акції заспівали державний гімн України і вирішили повернутися на Майдан.

 

Пізніше, вже під стелою Незалежності учасники мітингу заявили, що це не остання їхня акція і "боротьба триває".

 

Не дивно, що поліція Києва повідомила, що 19-20 січня понад 1тис.130 співробітників поліції і військовослужбовців Національної гвардії будуть нести службу в посиленому режимі в центральній частині Києва під час засідань Верховної Ради і проведення заходів з масовою участю громадян.

 

У п'ятницю поліція Києва пообіцяла провести профілактичну бесіду із організаторами мітингу і маршу, які відбулися у четвер ввечері. 

 

Нагадаємо, що націоналісти з ОУН на чолі з Миколою Коханівським вже далеко не вперше влаштовують протистояння з поліцією з нагоди пам’ятних дат Євромайдану.

 

19-20 січня 2014 року назвали «Кривавим Водохрещам» або «Вогнехрещам», бо саме в ці дні загострилося протистояння мітингувальників та влади, що викликало ухвалення так званих «диктаторських законів», які затвердили у Верховній Раді в ручному режимі.

 

Тоді ж було підпалено автобус «Беркуту», а самих бійців закидали камінням і петардами. Спецпризначенці застосували спецзасоби й водомет.