У Білорусі шукають альтернативу російській нафті

17:52, 21.01.2017
У Білорусі шукають альтернативу російській нафті

Олександр Лукашенко доручив знайти альтернативу російській нафті. (Прес-служба Олександра Лукашенка.)

Президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав знайти альтернативу російській нафті.  

За його словами, скорочення поставок нафти з Росії має бути заміщено альтернативними варіантами. 

"Ми нічого не приховуємо від людей. Приховувати, я думаю, не треба. Катастрофи немає, але скорочення поставок нафти від Російської Федерації має бути заміщено альтернативними варіантами", - заявив Лукашенко під час зустрічі з заступником прем'єр-міністра Володимиром Семашком 20 січня.

Він повідомив, що такі варіанти Білорусь уже має.

"Ми ці альтернативні варіанти не просто опрацьовували. Ми деякі випробували, випробували вже на практиці, доставляючи нафту з Чорного і Середземного морів на наші нафтопереробні заводи, щоб на практиці подивитися, як це буде виглядати економічно", - додав він. 

Відзначається, що в Білорусі питання про диверсифікацію поставки енергоресурсів обговорювалися ще в кінці минулого року. Тоді Росія і Білорусь не змогли домовитися про тарифи на прокачування російської нафти через білоруську територію за двома маршрутами з п'яти.

Сторони не прийшли до єдиної позиції, тому згідно міжурядової угоди автоматично була застосована методика розрахунку, за якою вартість транспортування зростає на прогнозний рівень середньорічної інфляції та ще плюс 3%.

Російські експерти ще в минулому році попереджали, що у відповідь Росія може продовжити практику обмеження поставок нафти до Білорусі. У минулому році Росія спочатку скоротила їх з 5,3 млн тонн в квартал до 3,5 млн тонн, а четвертому кварталі - до 3 млн тонн.

У січні Росія заявила, що скорочує поставки в Білорусію в першому кварталі з 4,5 млн тонн до 4 млн тонн.

Утім, Росія карає Білорусію зниженням обсягів не лише за транзитні тарифи. За словами провідного експерта Союзу нафтогазопромисловців Росії Рустама Танкаева, у Москви є декілька претензій до МІнська, який протягом багатьох років не дотримується фінансових домовленостей. 

Як повідомляла "УМ", 26 грудня Лукашенко проігнорував зустріч з Володимиром Путіним в рамках Митного союзу.