Літак АН-132 отримав пропелери з Великобританії

12:56, 22.01.2017
Літак АН-132 отримав пропелери з Великобританії

Британські пропелери на літаках ДП Антонов (@UKinUkraine)

Відмовляючись від російських комплектуючих до літаків Україна розвиває співпрацю з Великобританією.

Так, новий транспортний літак АН-132D, укомплектований сучасними британськими пропелерами, продемонстрували міністру оборони Великобританії Майку Феллону під час  його офіційного візиту до України.

“Я мав змогу на власні очі переконатися у міцних економічних та торговельних зв’язках між ДП “Антонов” та британськими компаніями. Це особливі відносини, які ми сподіваємось поглибити в той час, коли наша країна виходить на новий рівень. Ми рішуче підтримуємо наших українських друзів”, – зазначив міністр під час відвідин державного концерну "Антонов".

Літак АН-132 D був представлений 20 грудня 2016 року як проект, створений у співпраці із низкою зарубіжних компаній.

"Літак класу Ан-132 може коштувати від 30 до 40 млн доларів в базовому виконанні. Коли це базовий транспортний літак, все залежить від того, які комплектуючі на ньому стоять. Але порядок цифр приблизно плюс-мінус однаковий", - повідомив тоді директор програми Ан-132 ДП "Антонов" Олександр Хохлов.

За його словами, партнери проекту з Саудівської Аравії заявляли про попит на Ан-132 D у варіантах спеціального призначення – для рятувальних, пошукових та розвідувальних операцій. У такому разі, зазначив Хохлов, ціна літака буде залежати від вартості додаткового обладнання, ціна якого може перевищувати вартість самої базової машини.

Під час візиту міністра оборони Великобританії президент ДП "Антонов" зазначив, що підприємство співпрацює з британськими компаніями майже 30 років.

Саме британські спеціалісти з компанії “Ейр Фойл” стали вчителями “Антонов” з організації роботи на світовому ринку повітряних перевезень вантажів літаками “Руслан” та “Мрія”.

Починаючи з 1990 року, літаки “Антонов” виконували завдання Міністерства оборони Великої Британії з перевезення різноманітних вантажів під час військових конфліктів, гуманітарних місій та інших операцій і навчань.

Він додав, що січня 2017 року в передмісті Лондона працює представництво “Авіаліній Антонова” – “Dreamlifts Ltd”.

Нагадаємо, що у 2016 році у ДП «Антонов» були проблеми із будівництвом нових суден через припинення відносин з компаніями з Росії і модернізацію потужностей, що не оновлювалися з часів СРСР.

Держпідприємство, що ходить до складу концерну "Укроборонпром", розірвало відносини із ключовими постачальниками комплектуючих з РФ після збройної агресії Росії.  

У травні 2015 року український уряд розірвав міжурядову угоду з РФ у сфері військово-технічного співробітництва від 1993 року. В «Укроборонпромі» заявили, що повністю припинили будь-яку співпрацю з російською авіакомпанією «Волга-Дніпро» - головним постачальником комплектуючих з Росії.