На мосту Патона у Києві утворили живий ланцюг соборності

13:11, 22.01.2017
На мосту Патона у Києві утворили живий ланцюг соборності

Активісти символічно об'єднали УНР і ЗУНР. (Фото Української правди)

Громадські активісти утворили «живий ланцюг соборності» на мосту Патона у Києві до 98-ї річниці Акту Злуки у неділю. Патріоти також розгорнули з двох полотнищ прапор України довжиною тридцять метрів. Участь в акції взяли понад 1000 людей. 

 

Про це повідомляють українські ЗМІ.

 

Спершу учасники акції на правому та лівому берегах Дніпра сформували дві колони, одна з яких тримала літери, які утворювали абревіатуру ЗУНР (Західно-українська народна республіка) , а інша  - УНР.

 

Крім того, учасники колон несли полотнища жовтого і синього кольорів довжиною 30 метрів. Таким чином, після воз`єднання активісти утворили не лише живий ланцюг, а і прапор України на мосту Патона, повідомляє агенція «Укрінформ».

 

 

Після об`єднання колон, активісти зі свічками  провели хвилину мовчання в пам`ять про загиблих патріотів на Євромайдані та захисників України в АТО.

 

Учасники заходу продовжили свято влаштувавши конкурс малюнків на обличчі. На завершення організатори обіцяють салют і концерт українського гурту «TaRuta».

 

Як розповів член братства козацького бойового звичаю "Спас" Євген Квасков, подібні «ланцюги соборності» сьогодні проходять  не лише у Києві, а й у інших українських містах - в Одесі, Ужгороді, Бахмуті, Краматорську, Житомирі. За кордоном такі заходи відбуватимуться у Польщі, зокрема  у Варшаві та Любліні.

 

 

«Згадуючи українську злуку, наголошував український історик і політолог Джемс Мейс, ми ніколи не повинні дозволяти собі забувати, якою цінною і вразливою вона є», - написала  на своїй сторінці у Facebookйого дружина і журналістка  Наталя Дзюбенко-Мейс.

 

Водночас, працівники структурних підрозділів столичної поліції, патрульні та військовослужбовці Національної гвардії у День Соборності несуть службу у посиленому режимі.

 

"Загалом на службу заступить 1740 працівників поліції та військовослужбовців Національної гвардії", - повідомляє прес-служба поліції Києва.

 

Як зазначили у поліції, 22 січня у Києві відбудеться низка заходів, участь у яких візьмуть не лише жителі столиці, але й з інших регіонів.

 

Нагадаємо, що 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві було проголошено Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

 

За рік до цього, теж 22 січня, було підписано Четвертийуніверсал Центральної Радиіпроголошено УкраїнськуНароднуРеспублікусуверенноюнезалежною державою.

 

Після проголошення Незалежностіу 1991 році, питаннясоборності України теж є актуальним.Особливо тепер, коли Україна захищає свою землю на Сході держави.

 

22 січня 1990 року українці відзначили День Соборності живим ланцюгом, утворивши його  від Львова до Києва. Офіційно День Соборності Україна відзначає з 1999 року.