В Україні хочуть реабілітувати усіх учасників визвольних змагань

12:29, 23.01.2017
В Україні хочуть реабілітувати усіх учасників визвольних змагань

Гетьман Скоропадський з почтом оглядає військо

Генпрокурор Юрій Луценко наголошує на необхідності реабілітувати усіх учасників національно-визвольного руху 1917 – початку 1930-х років.

 

Закон про реабілітацію борців за незалежність, засуджених більшовистським режимом, має набути чинності в Україні протягом 2017 року.

 

Про це Юрій Луценко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Вважаю, що цього року ми маємо здійснити всеохоплюючу реабілітацію учасників національно-визвольного руху доби Центральної Ради, Гетьманату, Директорії УНР і повстанського руху 1917 – початку 1930-х років. З цією метою ми плануємо розробку Закону України про реабілітацію учасників Українських Визвольних змагань", - зазначив Генпрокурор.

 

На його думку, такий закон має набути чинності саме в 2017 році.

 

"Саме в ювілейний 2017-й – рік 100-річчя Української революції ми мусимо відновити історичну справедливість і відати шану поваги борцям за волю та незалежність нашої держави", - .написав Юрій Луценко.

 

Юрій Луценко в історичному клубі "Холодний Яр". 

 

Він також додав, що до таких висновків він  прийшов після відвідування ювілейного засідання історичного клубу «Холодний Яр», який очолює відомий дослідник Роман Коваль.

 

Зазначимо, що пан Коваль роками докладає чимало зусиль до реабілітації засуджених більшовиками отаманів і козаків Холодноярської республіки.

 

Низку повстанців УНР, а також  отаманів-холодноярців та козаків було реабілітовано  у жовтні і грудні 2016 року в українському суді за сприяння Генпрокуратури.