«Дозор» для принца

24.01.2017
«Дозор» для принца

Недавно Харків відвідала делегація командування сухопутних військ Збройних сил США в Європі, аби розглянути можливості швидкого нарощення потужностей підприємств «Укроборонпрому» для випуску нових видів техніки. Після їхнього візиту у виданні The Wall Street Journal вийшла стаття, в якій фахівці дали детальну оцінку побаченому. «Вони були враженні військово-технічним ноу-хау і здатністю швидко застосовувати уроки з лінії фронту для оновлення свого обладнання, — пише автор статті. — Українці також виробляють власні безпілотники і автомобілі без водіїв». 
Потенціал і реальні розробки бронетанкового заводу стали також приводом для оцінки позиції українських чиновників. На думку автора, підприємство радянської доби впевнено нарощує свої потужності «поблизу смертельної лінії фронту Європи та Росії», у той час, коли високопосадовці більше переймаються тим, що означає для країни інавгурація Дональда Трампа. Мовляв, вони побоюються не отримати сучасну зброю, яку не надала їм свого часу адміністрація Барака Обами. Причину відмови у статті пояснили тим, що союзники не хочуть спровокувати ескалацію конфлікту на Донбасі з боку Москви. 
Водночас у статті наведено слова керівника державного концерну «Укроборонпром» Романа Романова, який пояснив причини зацікавленості України у співпраці з іноземними колегами. «У нас є яскраві люди, хороші технології, — сказав він. — Але нам потрібні західні компанії та партнери, щоб бути ефективнiшими». 
До речі, відмінну оцінку техніці харківських зброярів дали і військові спеціалісти Малайзії після виставки DSA 2016. Принц Сайед Фаізуддин Путра наразі розглядає можливість придбання бронетранспортерів «Дозор-Б» і «БТР-3Е», протитанкового комплексу «Скіф» і потужного танка «Оплот». Усі ці зразки вже пройшли перевірку боєм у прямому значенні цього слова, продемонструвавши свою високу ефективність.