У Криму затримали адвоката політв’язнів Миколу Полозова

12:55, 25.01.2017
У Криму затримали адвоката політв’язнів Миколу Полозова

Микола Полозов (ліворуч) захищає Ільмі Умерова (в центрі) від звинувачень окупантів.

Шестеро співробітників російської ФСБ затримали адвоката Миколу Полозова в анексованому Криму в середу. Пан Полозов є захисником політв’язнів, представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова.

 

Про затримання Полозова повідомив журналіст Антон Наумлюк у Twitter.

 

"Адвоката Миколу Полозова затримали співробітники ФСБ у Криму. Шестеро осіб". "Везуть в управління для допиту. Слідчий Скрипка попереджав про привід для допиту як свідка у справі Ільмі Умерова", – написав журналіст.

 

Пан Наумлюк додає, що Полозова хочуть виключити зі справи Умерова в якості захисника. «Ну і спроба залякати, щоб не працював в Криму у справах кримських татар», - наголосив журналіст.

 

Зазначимо, що раніше Полозов неодноразово висловлював побоювання, що ФСБ спробує силоміць доставити його на допит у справі підзахисного Ільмі Умерова.

 

У свою чергу, заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, інтереси якого представляє затриманий Полозов, повідомив у Facebook  , що ФСБ вже готує йому обвинувачення "в новій редакції".

 

"Учора зателефонував слідчий ФСБ. Домовилися зустрітися в п'ятницю, 27 січня, о 14.30. Мені буде пред'явлено обвинувачення в новій редакції (перепред’явлення обвинувачення). Що це означає, я не дуже розумію. Після "зустрічі" розповім у рамках дозволеного...", - повідомив Умеров, який напередодні виклику до ФСБ лишився без адвоката Полозова.

 

Інший адвокат Умерова Еміль Курбедінов припустив, що швидше за все, до матеріалів справи Умерова додадуть результати лінгвістичної експертизи, копії яких ФСБ через суд відмовлялася надавати.

 

Нагадаємо, окупанти з ФСБ Росії обвинувачують Умерова за ч.2 ст. 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ) за висловлювання в інтерв'ю про те, що Крим - це Україна.

 

Крім того, окупанти викликали на допит Умерова в рамках другої кримінальної справи і дослідчої перевірки по відеозапису, в якому він також виступав з питань, що стосуються Криму, Росії та України.