Авоката Миколу Полозова відпустили після мовчанки на допиті у ФСБ

15:00, 25.01.2017
Авоката Миколу Полозова відпустили після мовчанки на допиті у ФСБ

Микола Полозов на допиті у ФСБ. (Фото з ФБ-сторінки Антона Наумчука)

Слідчі ФСБ відпустили російського адвоката Миколу Полозова, який захищає представників Меджлісу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, оскільки не змогли його допитати, після затримання в окупованому Сімферополі у середу.

 

Про це повідомив журналіст Антон Наумлюк у Facebook.

 

"Полозова відпустили. Намагалися допитати. Полозов: "Я кваліфікую, як викрадення", - написав пан Наумлюк.

 

За його даними, під час допиту слідчими ФСБ, "Полозов на запитання не відповідав, написав тільки плакат, що пояснює чому він мовчить, і з ним сидів".

 

 

Зокрема, на плакаті адвокат Полозов написав: "Мовчить відповідно до ст. 8 З 31.05.2002 №63-Ф3 п. 2 ч. 3 ст. 56 КПК РФ"

 

Раніше стало про затримання пана Полозова, якого доставили до захопленої окупантами будівлі колишнього Главку СБУ України в Криму в окупованому Сімферополі, яку вони називають "кримським управлінням" ФСБ Росії.

 

Водночас, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров написав у Facebook, що затримання Полозова свідчить про те, що ФСБ Росії поставила завдання повністю ізолювати репресованих кримських татар від їхніх захисників.

 

"Допит Миколи Полозова ведуть слідчий ФСБ Росії Ігор Скрипка (він же веде слідство в справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, прибув в окупований Крим із материкової Росії) і оперативний співробітник ФСБ Росії Володимир Шевченко (перебіжчик, раніше офіцер СБУ, який був "куратором" кримськотатарського напрямку)", - повідомив пан Чубаров.

 

Рефат Чубаров нагадав, що "двома днями раніше, 23 січня 2017 року, Микола Полозов брав участь в сайд-івенті української делегації на зимовій сесії ПАРЄ в Страсбурзі", де він заявив, що ініціатива його допиту "йде прямо з Москви".

 

"У своєму виступі Микола Полозов зазначив: «зокрема, ФСБ має намір допитати мене за обставинами, які мені стали відомі під час представлення інтересів клієнта Ільмі Умерова. Це суперечить як російському законодавству, так і міжнародним конвенціям, але всі скарги з цього приводу ігноруються. Це не ініціатива якихось кримських діячів, ініціатива йде прямо з Москви», - зазначив глава Меджлісу.

 

І нагадує, що у Стразбурзі пан Полозов акцентував увагу слухачів-парламентаріїв різних країн на тому, що «існує тільки один дієвий інструмент для звільнення кримських політв'язнів – сконцентрувати міжнародні зусилля для тиску на президента РФ Володимира Путіна, аж до тих умов, коли йому доведеться відпустити ув'язнених».

 

У свою чергу, інший російський адвокат Марк Фейгін, який також захищає українських політв’язнів, припускає, що мета затримання колеги полягає в тому, щоб Полозов не був захисником Умерова.

 

"Думаю, Полозова спробують допитати, він відмовиться за ст. 51 і його відпустять. Але мети буде досягнуто - він не зможе бути захисником Умерова", - написав пан Фейгін.

 

Йдеться про процедурні нюанси, адже якщо окупанти нададуть Полозову статус свідка, згідно російського законодавства, він вже не зможе бути адвокатом фігуранта справи Ільмі Умерова.

 

Сам Ільмі Умеров вже заявив, що якщо Полозова позбавлять права його захищати, то він може звернутися до Марка Фейгіна.

 

Нагадаємо, що 25 січня, в окупованому Криму шестеро співробітників ФСБ Росії затримали Миколу Полозова.