Журналіст Роман Сущенко сидітиме в ізоляторі ФСБ ще три місяці

15:43, 25.01.2017
Журналіст Роман Сущенко сидітиме в ізоляторі ФСБ ще три місяці

Роман Сущенко у суді Москви 25 січня 2017 року.

Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт журналісту Роману Сущенку ще на три місяці до 30 квітня 2017 року. Відтак, звинувачуваний у шпигнустві українець і надалі сидітиме у СІЗО «Лефортово».

 

Про це повідомляють українські журналісти з Москви у середу.

 

Водночас, Роману Сущенку вдалося під час засідання суду передати вітання родині, колегам, подякувати українському керівництву за активні спроби щодо його звільнення.

 

"Вітаю, шановні колеги. Я хотів би передати вітання своїй родині. Зі мною все добре, я почуваюся нормально. Живий, здоровий. Все буде добре", - сказав Сущенко, звертаючись до українських журналістів у залі суду.

 

За його словами, минулого тижня він отримав листа від Президента України Петра Порошенка та міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

 

"Їхній зміст (листів - ред.) мені дає сили та дозволяє надіятися на оптимістичне рішення в майбутньому. Я хотів би подякувати їм за підтримку, зусилля, які вони докладають для вирішення в позитивному ключі моєї подальшої долі", - сказав пан Сущенко.

 

Він також передав вітання та подяку колегам-журналістам агенства «Укрінформ», представникам УПЦ, школярам української школи мистецтв в Парижі та друзям, які допомагають йому полегшити умови перебування в ув'язненні.

 

Водночас, МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку з продовженням ще на три місяці тримання під вартою за сфабрикованим обвинуваченням журналіста Романа Сущенка.

 

Про це у коментарі «Укрінформу» заявила речник МЗС Мар'яна Беца.

 

"Очевидно, що це політичний процес. Наполеглива відмова російської влади змінити Сущенку запобіжний захід на не пов'язаний з триманням під вартою вчергове свідчить про політичну заангажованість російської судової системи і продовження психологічного тиску на громадянина України", - вважає пані Беца.

 

І додає: "Ми вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити правове свавілля і звільнити безпідставно затриманого журналіста Романа Сущенка".

 

Як повідомляла «УМ», Роман Сущенко був затриманий співробітниками ФСБ 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Згідно попереднього рішення московського суду, журналіст мав залишиться за гратами до 30 січня.

 

7 жовтня минулого року Роману Сущенку було пред'явлено звинувачення в шпигунстві, і Кремль продовжує наполягати, що Сущенко є співробітником української розвідки попри численні докази протилежного.