Міністр Володимир Омелян і глава «Укрзалізниці» Войцех Балчун розсварилися

16:01, 25.01.2017
Міністр Володимир Омелян і глава «Укрзалізниці» Войцех Балчун розсварилися

Часи, коли Балчун (ліворуч) і Омелян (праворуч) тиснули руки вже минув.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян і глава «Укрзалізниці» Войцех Балчун публічно розсварилися під час засідання Кабміну в середу. При цьому, пан Омелян передав прем’єр-міністру документи щодо корупційної діяльності на залізниці.

 

У ході публічної сварки прем’єр Володимир Гройсман підтримав позицію Балчуна.

 

Спочатку міністр Омелян заявив, що "нерозбериха по судово-позовній роботі призвела до того, що за останні кілька місяців "Укрзалізниця" програла судів на близько 2 мільярда гривень".

 

"В мене питання до пана Балчуна також. Як працюється з паном Михальчуком? Наскільки добре підтримує пан Дубневич. Втрата від корупційних дій на 1 мільярд гривень у 2016 році. Це звідки? Хто ці особи? Чим займаються заступники регіональних залізниць з питань реформи, з питань корупції?", - обурювався міністр інфраструктури.

 

Пан Омелян також розкритикував кадрову політику керівництва «Укрзалізниці»: "Щодо кадрових призначень – вони божевільні. Така компанія може собі дозволити кращих фахівців ринку, не з заходу, з України, але найкращих. Бо це не іграшки. Це не компанія з виробництва велосипедів".

 

Міністр інфраструктури передав главі уряду факти, зібрані відомством і зазначив, що сподівається на подальшу фахову дискусію за участю прем’єр-міністра.

 

У свою чергу, Володимир Гройсман зазначив: "Я би попросив. Може, передайте в НАБУ краще. Щось Ви так довго приховували цю інформацію".

 

Глава "Укрзалізниці" Войцех Балчун також відреагував на закиди міністра: "Я чесно некомфортно себе відчуваю у такому щоденному діалозі з міністром, який не сприяє ані реформам, ані Україні. Я не відповідаю за всі судові справи, які залишились нам у спадок, на 360 млн. доларів. Ці справи вже програні у всіх інстанціях. Ми можемо врятувати ситуацію там, де це можливо".

 

За словами Балчуна, його радники постійно пропонують більше піаритися, «бо в цій країні найважливіше», але він відмовляється. І визнав, що спілкується з депутатом Ярославом Дубневичем, оскільки той очолює парламентський комітет з транспорту.

 

Зауважимо, що за даними ЗМІ, "Укрзалізниця" закуповує запчастини, які виробляють компанії братів Богдана і Ярослава Дубневичів.

 

Після відповіді Балчуна прем'єр-міністр Володимир Гройсман висловив йому підтримку.

 

Глава уряду запитав у Балчуна і Омеляна, де вони працювали останні 5-7 років. Балчун  відповів, що був головою наглядової ради польської авіакомпанії "ЛОТ" і шефом вантажної польської залізниці. Омелян відповів, що працював на різних посадах в уряді.

 

Після цього Гройсман сказав, звертаючись до Омеляна, що "на превеликий жаль зараз у вас немає експертних знань в залізниці".

 

"Міністр – це серйозна особистість, яка має підтримати і привести до успіху. Міністр не може дозволяти собі особистих відносин по відношенню до підлеглих. Я не хотів би щоб особисті відносини були заручниками успіху української залізниці", - сказав прем’єр.

 

І додав: "може чварами можна займатися в апараті міністра, а в уряді цим займатися непотрібно, треба достойно себе вести".

 

Нагадаємо, що нещодавно Кабінет міністрів на позачерговому засіданні затвердив новий статут ПАТ "Укрзалізниця", згідно з яким, Міністерство інфраструктури втрачає право бути органом управління компанії.

 

Голова ПАТ "Укрзалізниця" Войцех Балчун привітав рішення про передачу компанії під управління Кабінету міністрів.