Кримського правозахисника Еміля Курбедінова затримала ФСБ (фото)

11:22, 26.01.2017
Кримського правозахисника Еміля Курбедінова затримала ФСБ (фото)

Обшук в адвокатському офісі Еміля Курбедінова. (Фото з Твіттер Антона Наумлюка)

Відомого кримського адвоката Еміля Курбедінова затримали співробітники російської ФСБ, коли він поспішав надати правовий захист родині кримських татар Салієвих під час обшуку їхнього будинку в окупованому Бахчисараї в четвер. Окупанти закидають правозахиснику екстремізм.

 

Про це повідомив сам пан Курбедівнов, який вів відеотрансляцію свого затримання у Facebook.

 

На відео видно, як Курбедінова на його автомобілі зупинили працівники російської ДПС в окупованому Криму. При цьому адвокат сказав, що прямує на обшук до помешкання Сейрана Салієва, який проводили окупанти у Бахчисараї зранку 26 січня.

 

Після певного очікування, до автомобілю адвоката наблизилося кілька чоловіків у масках, один із яких представився співробітником «відділу боротьби з екстремізмом» і заявив, що Курбедінов є «адміністративно затриманим».

 

 

Зауважимо, що Еміль Курбедінов є захисником у кількох резонансних справах.

 

Зокрема, щодо обушуку в будинку Салієвих адвокат повідомив наступне: "Це громадський активіст, який оголосив по гучномовцю Мечеті про обшуки в Бахчисараї (коли були арештовані по справі Хізбуттахрір і відвезли Ільмі Умерова) і був оштрафований на 20 тис. руб. Бахчисарайським судом. Його мама - Зодіе Салієва, ветеран національного руху".

 

Російський адвокат Микола Полозов, який захищає від обвинувачень окупантів лідерів Меджлісу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза і якого у середу також затримувала ФСБ, написав у Facebook: "Зараз у Криму затримали адвоката Еміля Курбедінова! Везуть у ФСБ. Сезон полювання на адвокатів на півострові офіційно відкрито".

 

Пізніше журналіст Антон Наумлюк також підтвердив факт затримання Курбедінова. За його даними, окупаційна влада Криму обвинувачує затриманого адвоката в екстремізмі, і суд у Сімферополі вже збирається обрати йому запобіжний захід.

 

 

"Обшук в адвокатському офісі Еміля Курбедінова. У Залізничному райсуді йому обиратиметься запобіжний захід. Судячи з усього, вже пред'явлено обвинувачення в екстремізмі. І очевидно, що це операція ЦПЕ (Центру протидії екстремізму. - Ред.), тому не Київський суд", - написав пан Наумлюк.

 

 

 

Обшуки тривають і у квартирі адвоката в Сімферополі. 

 

Водночас, у будинку кримськотатарської активістки Зодіє Салієвої та її сина Сейрана Салієва, до яких поспішав адвокат Курбедінов, продовжується обшук.

 

"Сейрана Салієва везуть у Бахчисарайський РВВС. У ході обшуку вилучили мобільні телефони", - повідомив на своїй сторінці у Facebook представник Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв.

 

За словами журналістки Ельвіни Сейтбуллаєвої, обшук проводили співробітники ФСБ. Під час обшуку у дворі знаходилося "кілька десятків до зубів озброєних людей", які відповідали хамством і грубістю на слова простих людей, які прийшли підтримати сім'ю Салієвих.

 

"За їх словами, силовики не випускають з дому вагітну дружину Сейрана, яка місяць пролежала в лікарні з загрозою переривання вагітності і кровотечею. Виписали її недавно. На прохання простих людей дозволити вийти їй з дому, силовики відповіли грубістю і хамством", – пише пані Сейтбуллаева .

 

Нагадаємо, що 25 січня, в окупованому Криму шестеро співробітників ФСБ Росії затримали Миколу Полозова.

 

Пізніше слідчі ФСБ відпустили Полозова, який захищає представників Меджлісу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, оскільки не змогли його допитати через вперту, але законну  мовчанку.