Лук’янівський і Львівський слідчі ізолятори виставляють на продаж

17:42, 02.02.2017
Лук’янівський і Львівський слідчі ізолятори виставляють на продаж

Територію Лук'янівського СІЗО дуже хочуть забудувати.

Міністерство юстиції оголосило про початок інвестиційного конкурсу з продажу двох слідчих ізоляторів: Лук'янівського (Київське СІЗО №13) і Львівського. У відомстві очікують на ажіотаж серед інвесторів, оскільки ізолятори знаходяться у привабливих для бізнесу районах Києва і Львова.

 

Про це повідомила під час брифінгу перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова у четвер.

 

За її словами, Мін'юст майже півроку відпрацьовував процедуру продажу старих СІЗО в Києві та Львові і вирішив провести її за принципом державно-приватного партнерства.

 

"Цей конкурс зараз починається", - заявила пані Севостьянова.

 

Адже у четвер, 2 лютого, Мін'юст почав збір проектних пропозицій щодо будівництва нових слідчих ізоляторів у Києві та Львові.

 

Планується, що нові СІЗО будуть побудовані у Львівській області на базі Личаківського виправного центру №30 та у Київській області в районі Ірпеня або Бучі.

 

Також Мін'юст очікує на велику кількість учасників інвестиційного конкурсу з продажу цих двох СІЗО.

 

"Очікуємо, що наші пропозиції відгукнуться багато інвесторів", - зазначила пані Севостьянова.

 

І додала, що за результатами експертиз приміщення Лук'янівського і Львівського СІЗО визнані непридатними для проживання людей і не є історичними пам'ятками.

 

Щоправда на території столичного СІЗО №13 лише будівля Лук'янівської тюрми має певне історичне значення, оскільки в її стінах перебували під вартою чимало відомих особистостей ще з часів Російської імперії.

 

Тому Наталія Севостьянова сподівається, що переможець інвестиційного конкурсу не буде зносити будівлю Лук'янівської тюрми, а зробить з неї, наприклад, музей.

 

У свою чергу заступник міністра юстиції Денис Чернишов повідомив, що інвестконкурс буде проводитися на онлайн-платформі Європейського банку реконструкції і розвитку - IISS.

 

Спочатку Мін'юст проведе збір проектних пропозицій, потім проведе їх аналіз, потім переможець конкурсу побудує нове СІЗО, Мін'юст уведе його в експлуатацію і перевезе туди арештованих.

 

Лише після цього територія і приміщення СІЗО в центрі Києва і Львова будуть передані компанії-переможцю конкурсу.

 

Нагадаємо, що громади Коцюбинського і Ірпеня виступали категорично проти перенесення столичного СІЗО №13 до їхнього регіону.