Лілія Гриневич планує узаконити грошові внески у школах

16:20, 04.02.2017
Лілія Гриневич планує узаконити грошові внески у школах

Лілія Гриневич на конференції повідомила про намір легалізувати кошти, що здають батьки у школах (МОН України)

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич планує легалізувати та узаконити грошові внески, що збираються з батьків у школах, у новому Законі "Про освіту".

Під час спілкування з батьками на Всеукраїнській конференції «Батьки – школа – влада: проблеми взаємодії та перспективи співпраці» вона повідомила, що на даний час міністерство не має змоги забезпечити прозорий облік грошей, що надходять на потреби шкіл приватних осіб.

«Для того, щоб МОН почало розробляти підзаконні акти, які унормовуватимуть питання із грошовими шкільними внесками батьків, потрібно, щоб парламент проголосував за закон «Про освіту». Фактично використання коштів батьків не відслідковується і не регулюється”, - підкреслила Лілія Гриневич, інформує Міністерство освіти.

Вона зазначила, що на даний момент використовуються механізм, коли батьки школярів створюють громадську або благодійну організацію та фінансують потреби школи через них. Законодавство не зобов'язує такі благодійників звітувати про витрати, тим більше, що до 20% отриманих коштів можуть зникнути під приводом витрат на поточну діяльність організаці.

На думку Гриневич, те, що батьки піднімають проблему легалізації та контролю шкільних внесків, є хорошим сигналом. Поряд з цим, чиновниця звернула увагу, що батьки школярів мають взаємодіяти із управлінцями місцевих громад.

«Зараз батьки об’єднуються і ведуть активний діалог з Міністерством освіти і науки України. Щоб місцева освітня політика не програвала боротьбу з оновленням фасадів будинків і гроші витрачалися на освіту наших дітей, місцеві громади мають вказувати своїй владі на те, що освіта – важливий пріоритет”, - зазначила Міністр.