Вбивство Павла Шеремета могли замовити з Росії

17:47, 08.02.2017
Вбивство Павла Шеремета могли замовити з Росії

Кандидатура Шеремета розглядалася на посаду редактора Радіо "Вєсті" напереодні вбивства.

Слідство не виключає, що вбивство журналіста Павла Шеремета було політичним замовленням, яке могли організувати в Росії.

 

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час прес-конференції, присвяченої рослідуванню вбивства журналіста у середу.

 

"Слідство не виключає версію замовленого політичного вбивства, замовлення на яке надійшло саме з Російської Федерації. На місці злочину в момент його вчинення була присутня знімальна група "17-го каналу", яка вела пряму трансляцію подій. Така ж ситуація була в нас 16 квітня 2015 року під час ситуації навколо вбивства Олеся Бузини. Журналісти стверджували, що в обох випадках опинилися на місцях убивств випадково", – зазначив міністр МВС.

 

Водночас, присутній на прес-конференції заступник керівника Нацполіції - начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко зазначив, що автомобіль, в якому перебував журналіст Павло Шеремет, підірвали за допомогою саморобної вибухівки.

 

"В автомобілі Subaru мав місце вибух саморобного пристрою осколково-фугасної дії з електричним способом приведення в дію. Вибуховий пристрій був виготовлений саморобним способом з використанням елементів вибухового пристрою промислового виготовлення та мав у своїй конструкції циліндричні вражаючі елементи та різну втулку запального гнізда протипіхотної міни направленої дії", - сказав пан Вакуленко.

 

За його словами, вибухівку прикріпили двома магнітами із зовнішньої сторони днища кузова автомобіля, під передній лівим, тобто водійським сидінням.

 

Пан Аваков також повідомив, що під час моніторингу телефонних з'єднань у районі місця злочину в проміжку, близькому до часу його вчинення, зафіксували "1193 з'єднання з російськими абонентами".

 

"Активізація частини з цих абонентів збігається за часом і сигналами попередньо з інформаційною активністю, яка в нас була під час Хресного ходу УПЦ МП у липні 2016 року", – сказав міністр. І додав, що йдеться про численну групу росіян, які напередодні приїхали нібито з духовною метою.

 

Зазначимо, що йдеться про адептів духовного центру "Відродження", які протягом липня 2016 року проводили в Києві щорічний "коледж" за назвою "Гора Мойсея", який зібрав багато людей.

 

«З'єднання мобільних телефонів представників цієї групи зафіксовано поблизу місця проживання й роботи Павла Шеремета за кілька днів до злочину і вранці 20 липня в районі вибуху. Після чого дивним чином були локалізовані й зійшли нанівець. Слідство має обґрунтовані припущення про можливу причетність цих людей до скоєння злочину", – заявив Арсен Аваков.

 

Міністр навів іще один факт: "Павло Шеремет у липні 2016 року зустрічався в Москві з колишнім міністром доходів і зборів України Олександром Клименком. На думку свідків, зустріч виявилася співбесідою на посаду головного редактора радіо "Вести" – однієї зі складових медіахолдингу "Вести України", створеного для проведення контрпропагандистської й проросійської роботи на території України. За словами свідків, Павло повернувся незадоволеним результатами зустрічі й охарактеризував стан Клименка як "православ'я головного мозку".

 

Пан Аваков також зазначив, що Шеремет у своїх публікаціях порушував тему вербування російською ФСБ українських громадян для ведення "диверсійно-дестабілізаційної роботи" в Україні.

 

Міністр також нагадав, що Павло Шеремет був другом російського опозиціонера  Бориса Нємцова, допомагав йому в написанні книги "Сповідь бунтаря".

 

Нагадаємо, що Нацполіція розглядала п'ять версій вбивства журналіста Павла Шеремета влітку минулого року. Серед них - журналістська діяльність Шеремета в Україні, Білорусі та Росії, вбивство через помилку і спроба дестабілізувати ситуацію в країні, особистий конфлікт через сімейні, комерційні та фінансові розбіжності.

 

Журналіст Шеремет, який працював у Білорусі, Росії і останніми роками - в Україні, загинув 20 липня 2016 року в Києві. Машину, на якій він їхав, підірвали невідомі.