Радіостанції «Kiss FM» і «Шансон» оштрафували через ігнорування квот на українські пісні

15:43, 09.02.2017
Радіостанції «Kiss FM» і «Шансон» оштрафували через ігнорування квот на українські пісні

Радіостанція «Kiss FM» має сплатити найбільший штраф - майже чверть мільйона.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала 8 радіостанцій за недотримання квот на пісні і ведення програм українською мовою. Найбільші штрафи призначено радіостанціям Kiss FM (215 тис. 600 грн) і "Шансон" (125 тис. 726,40). Сумарна сума штрафів для 8 радіостанцій склала понад 500 тис. гривень. 

 

Сталося це під час засідання Нацради у четвер.

 

За результатами позапланових перевірок Нацрада призначила штрафи у розмірі 5% ліцензійного збору за порушення закону про виконання квот на обсяг пісень і ведення ефіру українською мовою.

 

На початку засідання Нацрада скасувала своє рішення від 22 грудня про оголошення попередження радіостанції "Kiss FM" і призначила їй штраф.

 

Інші 6 радіостанції отримали значно менші штрафи: "Радио Вести" (39 тис. 600 грн.); Радіо "Нова хвиля" (36 тис. 360 грн); ТРК "Скіфія" (33 тис. 600 грн); "Радио106,6" (37 тис. 800 грн); ТРК "Ірта",(25 тис. 864 грн); ТРК Маяк" (лише 4 тис. 40 грн.).

 

"Ми жорстко стояли і будемо стояти на захисті цього закону про україномовні квоти на радіо, бо він дуже важко давався. Він був дуже компромісним і десь заполітизованим, тому ми вважаємо, що тут реакція на порушення має бути принципова і жорстка", - підкреслив голова Нацради Юрій Артеменко.

 

Щодо результатів перевірки "Радио Вести" у Харкові виникла суперечка. Як зазначила перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк, під час перевірки на підставі моніторингу 12 листопада 2016 року зафіксовано порушення - добовий обсяг ведення передач державною мовою склав 49,22% замість 50% відповідно до закону.

 

Як зазначив генеральний продюсер "Радио Вести" Віталій Докаленко, в день моніторингу ведучий Микола Вересень у прямому ефірі відповідав російською мовою на поставлені російською запитання.

 

"Я думаю, що це не є порушення. Це жест ввічливості. І донедавна це був журналістський стандарт: якою мовою до тебе звертаються, такою ж мовою людині відповідають. За наявності 14 годин прямого ефіру регулювати такі речі дійсно важко. І присікуватися зараз до 1%, який ми недобрали, - це питання", - сказав пан Докаленко.

 

За його словами, Микола Вересень того дня був у ефірі три години.

 

"І коли люди звертаються до нього російською мовою, він переходить на російську мову. Зараз ми примусово змушуємо його цього не робити", - додав генпродюсер.

 

У свою чергу, член Нацради Сергій Костинський нагадав, що в законі немає норми - менше ніж 1% не враховувати. "Є  норма закону - 50 відсотків. У нас по піснях також не добирають 0,5%, 0,2% і так далі. І у нас немає можливості бути вибірковими", - сказав він.

 

Зазначимо, що раніше Нацрада фіксувала недотримання закону про квоти на радіостанціях "Ретро", "Шансон" та "KISS FM". Після зафіксованих порушень їх перевіряли додатково.

 

Крім того, українські радіокомпанії підписали меморандум про застосування вимог законодавства щодо обсягу пісень та ведення передач державною мовою.

 

Президент Петро Порошенко підписав закон № 1421-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій", який встановлює квоти для україномовних пісень в ефірі українських телерадіоорганізацій.

 

Радіоорганізації мають дотримуватися вимог закону з дати набуття ним чинності: з 8 листопада 2016 року з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

 

Квота розповсюджується на мову ведучих та дикторів передач, контроль за мовленням гостей не здійснюють.