Місія США при ОБСЄ звинуватила Росію в атаці на Авдіївку

10:37, 10.02.2017
Місія США при ОБСЄ звинуватила Росію в атаці на Авдіївку

Представник США в ОБСЄ повідомила, що Росія готувалася до ескалації 29 грудня (dailymail.co.uk)

Представник місії США при ОБСЄ Кейт Бернс під час засідання організації 9 лютого у Відні звинуватила Росію в атаці на Авдіївку та надала докази підготовки до цього.

Вона заявила, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ за тиждень до початку ескалації конфлікту спостерігали підвезення боєприпасів терористам.

"За тиждень до початку штурму СММ спостерігала в підконтрольному бойовикам Кришталевому вантажівки з боєприпасами, які формою і розміром відповідали ракетам для РСЗВ. За два дні до початку штурму, БПЛА СММ ОБСЄ зауважив 45 вантажівок військового типу в камуфляжному забарвленні в 500 метрах від залізничної станції в контрольованої бойовиками Амвросіївці, яка знаходиться всього в 15 кілометрах від російського кордону", - повідомила в офіційному виступі Кейт Бернс.

Вона також зазначила, що терористи перешкоджали спостерігачам та погрожували розправою.

"Терористи переслідували спостерігачів СММ і змусили їх покинути місце спостереження. У той же день СММ було відмовлено в доступі до підконтрольні бойовикам селище Маркіно, яке знаходиться менш ніж в 5 кілометрах від російського кордону ", - заявила представниця Сполучених Штатів Америки.

За її словами, супутникові знімки показали не менше шести артилерійських позицій на підконтрольній бойовикам території в межах досяжності Авдіївки.

Бернс також розповіла, що комбіновані російсько-окупаційні війська розширювали свої позиції біля Авдіївки протягом шести місяців, в тому числі і в підконтрольних Києву районах на лінії зіткнення.

Нагадаємо, що 29 січня підтримувані Росією терористи розпочали обстрілювати місто Авдіївку з реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град", через що загинули мирні мешканці, а місто опинилося на межі гуманітарної катастрофи. Коли у місті не було світла, тепла і води, адже основні комунікації було пошкоджено снарядами і мінами, стояли 20-ступеневі морози.

Україна заявила, що доповнить свій позов до Міжнародного суду ООН інформацією про обстріли в Авдіївці, які є військовим злочином. Офіційні представники української влади також направили листи в ООН, Раду Європи та ОБСЄ з проханням втрутитися в ситуацію.