Укрзалізниця купила бракованих гальм на 20 мільйонів

12:23, 10.02.2017
Укрзалізниця купила бракованих гальм на 20 мільйонів

У Харкові загорівся поїзд через пошкоджені гальма (sq.com.ua)

Укрзалізниця витратила 20 мільйонів гривень на браковані гальмівні колодки, викрили представники СБУ спільно з прокуратурою.

Служба безпеки України повідомила, що керівництво одного із підрозділів "Укрзалізниці" уклало договори на поставки запчастин з двома приватними підприємствами. Комерсанти підсунули держпідприємству комплектуючі, вироблені з грубими порушеннями технічних умов, що, зокрема, значно знижувало термін експлуатації запчастин.

"Співробітники СБУ з'ясували, що чиновники структурного підрозділу держпідприємства не забезпечили належну перевірку якості товару, як того вимагають нормативні документи", - повідомила прес-служба відомства.

Встановлення неякісних деталей на рухомий склад могла би призвести до надзвичайних ситуацій та аварій під час перевезень пасажирів, вважають в СБУ.

"При проведенні слідчих дій в офісах комерсантів і структурного підрозділу залізниці оперативники СБ України вилучили фінансово-господарську документацію, яка доводить проведення багатомільйонної афери з постачання неякісних комплектуючих", - повідомляють про системність правопорушень силовики.

Прес-служба СБУ виклала в мережу фото з місця обшуків. 





Можна легко встановити, що обшуки відбулися у двох компаній: ТОВ "Ніжинський дослідно-механічний завод" та ТОВ "Індастріал груп".

ТОВ "Ніжинський дослідно-механічний завод", за інформацією компанії на офіційному сайті, засноване Фондом держмайна України. У серпні 2016 року виграло тендер Південно-західної залізниці на постачання чавунних гальмівних колодок на більш ніж 10,3 мільйони гривень.

ТОВ "Індастріал груп" є фігурантом кримінальних проваджень, дозвіл на які надав своєю ухвалою Солом'янський райсуд 1 серпня 2016 року, за фактами ведення фіктивного підприємництва, ухиляння від сплати податків у надзвичайно великих розмірах, додатково розслідувалися факти того, що такі дії вчинялися групою осіб та за попередньою змовою.

За 2016 рік ТОВ "Індастріал груп" виграла три тендери Придніпровської залізниці на вже вказані гальміні колодки.