Сергій Жадан провів ніч у камері в Мінську

12:36, 11.02.2017
Сергій Жадан провів ніч у камері в Мінську

Сергій Жадан не зможе їздити до Білорусі.

Український письменник Сергій Жадан був  затриманий білоруськими правоохоронцями у Мінську в ніч на суботу. Патруль міліції витяг його з ліжка в готельному номері о 2:00 ночі. Переночував письменник у камері, після чого йому повідомили про про заборону на в'їзд до Білорусі на невизначений термін.

 

Про це Сергій Жадан повідомив на своїй сторінці у Facebook  в суботу.

 

За його словами. близько другої ночі до нього у готельний номер прибув міліцейський патруль – «серйозний і зосереджений».

 

"Нічого не пояснюючи, доправили до відділення, почали пробивати по базі, нічого не знайшли. Задзвонили до КДБ. Там їм порадили їхати до іншого відділення, Ленінського. У Ленінському знову пробивали по базі, врешті, пояснили - виявляється, мені ще 2015-го заборонено в'їзд на територію Росії (яка прикрість) із формулюванням "за причастность к террористической деятельности", а  оскільки Білорусь та Казахстан знаходяться із Росією в одній візовій зоні, то заборона автоматично переходить і до Білорусі з Казахстаном", - зазначив письменник.

 

За його словами, ночувати йому довелося у камері.

 

"На ранок довго писали пояснювальні, розпитували про тероризм. Зрештою, поставили штамп про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін", - додав Сергій Жадан.

 

Письменник вказує, що неможливість відвідати Казахстан «я ще якось переживу, то за Білорусь прикро».

 

І звертається до вітчизянних дипломатів. Мовляв, «це ж неправильно, коли українських поетів арештовують без пояснення й тримають у камері без причини?».

 

«Може якось відреагуєте? Давайте, скажімо, розірвемо з ними дипломатичні стосунки. Або оголосимо їм Хрестовий похід. Будь-ласочка», - іронізує Сергій Жадан.

 

У наступному пості письменник написав: «Добре, згоден - дипломатичні стосунки не розриваємо. Але Хрестовий похід на Астану - обов'язково! Всім гарного дня».

 

Зазначимо, що посольство України в Білорусі та МЗС Украіни вже готують ноту з цього приводу.

 

"Посольство тільки-но про це дізналося, бо родина не зверталася до них раніше, а білоруси не дали цієі інформації про затримання громадянина України, що, безумовно, є порушенням. МЗС вже дало доручення, щоб працівники посольства супроводжували Сергія в аеропорт і до перетину кордону. Це дійсно ганьба і пора жорстко ставити питання перед Мінськом про неприпустимість дій ФСБ, що в цей ганебний спосіб, через формування спільних "чорних списків" намагається погіршити наші з білорусами двосторонні взаємини", - зазначила віце-спікер Ради Ірина Геращенко у Facebook.