На Чонгарі стався конфлікт представників Кримськотатарського батальйону та ЗСУ

09:42, 13.02.2017
На Чонгарі стався конфлікт представників Кримськотатарського батальйону та ЗСУ

Обставини конфлікту на Чонгарі викликають багато запитань

На блокпости, організовані біля селища Чонгар в Херсонській області на адміністративному кордорі з окупованим Кримом, відбувся конфлікт між представниками активістів Кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана та підрозділів Збройних сил України.

"Близько 20:00 12 лютого озброєні люди у військовій формі, напали на базу Кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана. За допомогою БТРа був протаранений паркан розташування батальйону і намет, в якій знаходилися люди", - повідомило радіо Куреш.

"Озброєні люди захопили розташування, весь особовий склад і тих, хто знаходився в цей час на території, силою поклали на підлогу. За інформацією з місця подій, в розташуванні батальйону озброєні люди застосували вогнепальну зброю, роблячи попереджувальні постріли в повітря і по ногах. Повідомлень про постраждалих в розпорядженні редакції немає ", - йдеться в повідомленні.

Про атаку повідомило також Оперативне командування "Південь".

"Підрозділ, що входить до складу військової частини Оперативного командування "Південь" та виконує бойові завдання в Херсонській області, на кордоні з Кримом, облаштував за наказом командира бойові позиції. Під час здійснення необхідного переліку робіт, на позиції прибули максимально озброєні представники незаконного збройного формування", - ідеться у повідомленні прес-служби командування.

Спочатку повідомлялося, що поблизу контрольно-пропускного пункту "Чонгар" підрозділи Збройних сил України здійснили напад на активістів громадської арганізації "Аскер". Про напад на "Аскер", заснований кримськотатарським активістом Лєнуром Іслямова, повідомлимлиь пізно ввечері 12 лютого "Український південь". Видання посилається на керівника представництва Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області Абмеджіта Сулейманова.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу та депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров у Фейсбуці підтвердив інцидент на Чонгарі між військовослужбовцями ЗС України та членами громадської організації "Аскер".

"В ніч з 12 на 13 лютого 2017 року на Чонгарі трапився інцидент між військовослужбовцями ЗС України та членами громадської організації" Аскер ". Початком інциденту стало невмотивоване і силове заняття військовослужбовцями облаштованій громадською організацією "Аскер" території, на якій базуються бійці формованого кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана ", - написав Чубаров.

Оперативне командування "Південь" має іншу позицію стосовно подій на Чонгарі.

"Повідомлення про напад Збройних сил України на громадську організацію "Аскер" є ні чим іншим, як черговим фейком і намаганням очернити Збройні сили України, внести певний розлад і недовіру в українському суспільстві! Захисники України не нападають, а виконують завдання із захисту українського народу", - повідомили військові.

На місце подій прибули представники правоохоронних органів для проведення слідчих дій.