На Грибовицькому сміттєзвалищі укріплюють захисну дамбу

15:15, 14.02.2017
На Грибовицькому сміттєзвалищі укріплюють захисну дамбу

Роботи з укріплення дамби розпочалися практично через рік після трагедії

На Грибовицькому полігоні побутових відходів поблизу Львова розпочалися роботи із укріплення захисної дамби, що має вберегти місцеві річки від забруднення.

Про це повідомив у Фейсбуці Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Тиждень тому дав доручення терміново почати роботи щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Сьогодні отримав повідомлення, що це завдання виконується — розпочалися роботи з укріплення дамби", - написав він.

Рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища розпочнуть із запуску насосної станції, яка відкачує інфільтрат, та із зміцнення дамби на озері інфільтратів з тим, щоб при таненні снігу забруднені води не вилились у Західний Буг та інші річки регіону.

Підсиленням дамби буде займатись той самий підрядник, який будував її влітку 2016 року після пожежі на сміттєзвалищі.

"Саме підрядник і купуватиме землю, пісок та щебінь, які вже з вівторка почне завозити на полігон. Кошти на це передбачені у міському бюджеті", - зазначив директор Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Сергій Бабак.

Про те, що початок робіт довелося відкласти, раніше повідомляв міський голова Львова.

"Ми отримали дозвіл Державної інспекції архбудконтролю. Три попередні рази нам відмовляли у початку робіт щодо підсилення дамби, робіт щодо стабілізації. Зараз виставляють відмітки і сьогодні до кінця дня приїде перша техніка. Зі завтрашнього дня будуть повномасштабні роботи. Сьогодні певні роботи вже розпочинаються, техніка приїжджає", – повідомив Андрій Садовий.

30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі cтався завал, після того, як там виникла пожежа. Трагедія забрала життя чотирьох рятувальників, тіло одного з них досі не знайшли.

Після обвалу на полігоні побутових відходів, його закрили, що відразу спровокувало "сміттєву кризу" у Львові. Сміття із міста Лева почали швидко розповзатися іншими регіонами та викликало купу скандалів.

На початку 2017 року гори невивезеного сміття в місті досягали 2 метрів. Садовий тоді заявив, що у разі, якщо полігони на території України не прийматимуть сміття зі Львова, його почнуть вивозити за кордон, зокрема до Польщі.

Позачергова сесія Львівської міськради 19 січня 2017 року завершилася бійкою. Сталося це під час голосування депутатів за виділення 97 млн. грн. на закупівлю сміттєпресувальних установок для кожного із районів Львова. В одного з учасників бійки вилучили ніж.