Російські спецслужби готують масові заворушення у Києві на 18-22 лютого

16:53, 15.02.2017

Служба безпеки України заявляє, що Росія готує щонайменше три акції, заплановані до дня пам'яті Героїв Небесної Сотні. Російські спецслужби розраховують влаштувати провокації і масові заворушення під час цих акцій 18-22 лютого.

 

Про це розповів керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук під час брифінгу в середу.

 

За його словами, на 18-22 лютого лише в Києві планується проведення 18 масових заходів.

 

"У підготовці 8 цих заходів ми фіксуємо ревні ознаки можливого використання насильницьких сценаріїв. З цих восьми, щонайменше три таких заходи організуються з території Російської Федерації. Наша історія і пам'ять про героїв Небесної Сотні використовується для маніпуляції, щоб її спотворити і використати для дестабілізації", – зазначив пан Ткачук.

 

Керівник апарату голови СБУ навів кілька прикладів.

 

Зокрема, за даними СБУ, громадянин Росії Сергій Жук, 1981 року народження «брав участь у терористичному угрупованні ДНР під позивним "Москва", а на даний момент перебуває в Російській Федерації».

 

"Із залученням цього росіянина були створені профілі вигаданих осіб у соцмережах Микола Гайдук та Степан Мазура. Через соціальні мережі з використанням цих профілів здійснюється інформаційно-психологічний вплив на українських користувачів", – зазначив пан Ткачук.

 

За даними СБУ, саме росіянин Жук намагається спровокувати масові заворушення в місті Києві. Він причетний до створення та адміністрування спільнот у соціальних мережах "Патріоти України", "Українська революція", "Продовження Революції Гідності", "Всі на Майдан", які поширюють заклики до масових заворушень.

 

"Крім цього на сьогоднішній день з Росії активно фінансується контентна реклама, яка пропагує ці заходи", – зазначив представник СБУ.

 

Також серед учасників пропаганди з Росії Олександр Ткачук назвав прізвище глави громадської організації "Наждак" Миколи Дульского та сайт "Голос правди".

 

Відтак, в СБУ закликав громадян перевіряти інформацію вказаних спільнот і сайтів.