В очікуванні Судного дня

17.02.2017
В очікуванні  Судного дня

До третьої річниці героїчно-трагічних подій Революції гідності відповідно до указу Президента України, у період із 18 до 22 лютого, в усіх регіонах держави заплановані заходи із вшанування пам’яті героїв Небесної сотні. Зокрема, в Києві планується проведення близько двох десятків масових заходів (наприклад, 18 лютого в «Українському домі» відкриється виставка «У фокусі подій»; 19-го — показ вистави «Ми, Майдан» Київського муніципального театру «Колесо», а 20-го на Алеї героїв Небесної сотні відбудеться панахида). 
Проте, як попереджає СБУ, під час цих заходів Росія готує провокації в Україні. «Ми фіксуємо певні ознаки можливого використання насильницьких сценаріїв», — повідомив під час брифінгу керівник апарату СБУ Олександр Ткачук, зауваживши, що «три такi заходи організовуються з території Російської Федерації» (!? — Ред.). 
Чи реальні ці загрози, чи ж влада просто побоюється масових заворушень (через свої недолугі «реформи» та повальну корупцію) й сама нагнітає обстановку — питання залишається відкритим. На думку генерал-лейтенанта запасу Дмитра Уманця, «є абсолютно ненормальним i блюзнірством — робити такі заяви з боку влади, коли на Майдані ще не висохла кров загиблих людей». У контексті заяви СБУ він запевнив: «Я не бачу об’єктивних причин для такого розвитку подій. Але якщо це і станеться, то можна очікувати такого ж опору, який був після побиття студентів на Майдані в ніч на 30 листопада 2013 року. На мій погляд, буде та ж реакція, якщо не гірше».
Додамо, що у справі розстрілів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року з’явилося нове відео. Його суду надали представники постраждалих (за словами адвокатів потерпілих, відео надійшло на пошту одному з них). Автори відео наразі невідомі. Сюжет продемонстрували у вівторок, 14 лютого, під час засідання у Святошинському райсуді Києва, і як доказ вчинення злочину працівниками правоохоронних органів його було долучено до справи про розстріли майданівців.
На кадрах трирічної давнини, які, швидше за все, були відзняті з верхніх поверхів готелю «Україна», видно, що з боку спецпідрозділу «Беркут» вогонь на ураження ведеться з-за вантажівок, які стоять перед бетонними барикадами. Саме за ці барикади відходили і перебували тривалий час, зокрема особи у формі спецпідрозділу «Беркут». На відео чітко видно спалахи та порохові гази з-за барикади — вогонь ведуть особи в чорній формі — й одночасно протестувальників, які падають від смертельних поранень на Інститутській. Зокрема, читачі iвано-франківської агенції новин Galka.if.ua визначили, що на відео є момент убивства Романа Гурика з Івано-Франківська (на 38-й секунді видно постріл убивці, а далі падає білий шолом і сам Роман). 
 

СУД ТА ДІЛО

Зараз на лаві підсудних у справі про розстріли на Майдані — лише п’ять екс-бійців київського «Беркута». У свою чергу адвокат двох із них (Олександра Маринченка та Павла Аброськіна) Олександр Горошинський вважає, що відео не надає нової інформації, й переконаний, що на суд чиниться тиск. «Давайте не казати того, чого немає. Треба дочекатися експертизи з балістики», — прокоментував новий доказ він. Нагадаємо, що ще 21 підозрюваний перебуває у розшуку. Як повідомили у ГПУ, 13 «беркутівців» отримали громадянство РФ, ще двоє — посвідку на проживання там же.
На совісті цих негідників — 48 людей, яких розстріляли на Інститутській 20 лютого 2014 року, та 80 — які отримали поранення від куль «Беркута». Усі злочини, скоєні впродовж трьох місяців під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану», яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).
Як вплине нове відео на хід розслідування й чи зрушить його фактично з мертвої точки — залишається лише здогадуватися. Але за майже трирічне тупцювання слідства на місці люди вже зневірилися у справедливості закону і втомилися чекати результату резонансного розслідування масових безчинств правоохоронців у центрі європейської держави.