«Відведення? Ні, не чули»

17.02.2017
Не встиг спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік повідомити минулої середи в Мінську про те, що учасники Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на сході України домовилися про чергове відведення важкого оброєння та спецзасобів від лінії розмежування на Донбасі до 20 лютого, як окупанти почали гатити по позиціях ЗСУ з новим завзяттям. 
Тоді як Україна наполягає на тому, що Мінські угоди мають бути виконані в повному обсязі, включно з Меморандумом від 19 вересня 2014 року, станом на ранок четверга бойовики обстріляли з мінометів позиції української армії на всіх напрямках — донецькому, маріупольському та луганському. 
Загалом зафіксовано 49 порушень режиму «тиші». На жаль, унаслідок цих обстрілів один захисник України загинув, трьох поранено і одного травмовано.
До того ж у ніч на четвер ворог завдав артилерійського удару по житловому сектору в старій частині міста Авдіївка, що під Донецьком. Хоча останніми днями на цій ділянці фронту бойовики вдавалися до обстрілів лише промзони міста, яку обороняють бійці 72-ї бригади. 
У результаті вiсiм приватних будинків пошкоджено осколками, одне домоволодіння повністю знищено вогнем, повідомляє Покровський відділ поліції Донецької області. 
Значної шкоди зазнали дахи будинків, стіни та вікна. За попередньою інформацією правоохоронців, люди не постраждали. Тоді як слідчі поліції впродовж усього дня документували наслідки артобстрілу.
У свою чергу, комунальники Донеччини попереджають про можливу техногенну катастрофу і витік активного хлору, які загрожують населеним пунктам поблизу Донецька, зокрема, Авдіїівці та окупованій Ясинуватій.
Рiч у тiм, що Донецька фільтрувальна станція знову перебуває в зоні обстрілу бойовиків, а боєприпаси вибухають біля насосної станції та складу хлору. Фахівці наголошують, що в разі влучення осколків снарядів у контейнери з хлором постраждає не лише обслуговуючий персонал станції, а й велика кількість людей на прилеглій до фільтрувальної станції території. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Росії Володимир Путін під час виступу на колегії ФСБ заявив, що українська влада робить ставку на силове вирішення конфлікту на Донбасі й навіть «організовує диверсійно-терористичну роботу в Росії». 
«Ми бачимо серйозне загострення на південному сході України останнім часом. Ціль цих спроб загострення очевидна — зірвати Мінські угоди. Сьогоднішня влада в Україні явно не готова до мирного вирішення цієї надскладної проблеми і робить ставку на силове вирішення. Більше того, відкрито говорять про організацію диверсійно-терористичної роботи, в тому числі й у Росії. Нас це не може не турбувати», — сказав Путін.