У Нідерландах на референдумі про асоціацію агітували фейкові українці

13:50, 17.02.2017
У Нідерландах на референдумі про асоціацію агітували фейкові українці

у Нідерландах продовжують викривати скандальний референдум

Під час підготовки до референдуму в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію Україна - ЄС росіяни, представляючись українцями, допомагали противникам асоціації агітувати проти угоди.

Про це у своїй статті "Фейкові новини, фейкові українці: як російські групи схилили голландський голос" пише газета The New York Times, повідомляє Укрінформ.

"Гаррі ван Боммель, депутат лівого крила парламенту Нідерландів, мав союзників у переконанні виборців відкинути угоду з Україною - його так звану "українську команду", групу противників з емігрантів-симпатиків Росії", - пише впливове видання The New York Times.

Група удаваних українців відвідувала публічні зустрічі, з'являлася на телебаченні, використовувала соціальні медіа, щоб дискредитовувати нашу державу та її європейські прагнення.

"Ван Боммель заявляв, що "було дуже зручно показати, що не всі українці підтримують угоду".

Як зазначає видання, незрозуміло, чи ця команда напряму керувалася Росією, чи виступала з власних симпатій. Сам ван Боммель стверджує, що не перевіряв їхні особистості.

The New York Times наводить слова іншого депутата, члена партії PvdA Міхеля Серваеса, який підтримував Угоду про асоціацію, котрий згадує, як на одній із публічних зустрічей стикнувся зі шквалом критики від одного зі слухачів, котрий представився українцем, але виявився росіянином.

"Це було дійсно досить шокуюче. Люди представлялися українцями, а насправді були росіянами", - сказав він.

У той же час, пише американська газета, навіть євроскептик Герт Вілдерс, який має високі шанси на перемогу на виборах у Нідерландах 15 березня, дистанціюється від прокремлівської риторики, обмежуючись висловлюваннями проти єдності Євросоюзу.