У Маріуполі перевірять телеканал МТВ через російську пропаганду

18:07, 17.02.2017

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку маріупольського телеканалу "МТВ" через трансляцію пропагандистської  програми російського телебачення в ефірі, яка відбулася 11 лютого.

 

У програмі стверджується, що «України не існувало до останнього часу», і взагалі, «без Росії вона не здатна існувати».

 

Про це повідомляє прес-служба Нацради у п’ятницю.

 

"Позапланову перевірку маріупольському телеканалу "МТВ" призначено на звернення ГО "Ініціативна група "Разом!" із наріканням на трансляцію 11 лютого в ефірі цього мовника передачі "Территория заблуждений" (випуск-58 від 01.04.2014, виробництво телеканалу Російської Федерації "РЕН ТВ")", - розповідає регулятор.

 

На думку заявників, інформація, поширена в програмі, має антидержавний зміст, там простежується однобоке трактування історії України, нав`язується думка щодо неможливості існування України як держави, у разі розриву зв’язків з Росією. Все це є ознаками порушення закону України "Про телебачення і радіомовлення".

 

Так, ведучий на початку програми ставить питання: «Український і російський народи – друзі чи вороги, браття чи просто сусіди?».

 

Він обіцяє, що програма дасть відповідь. Далі, серед іншого, лунають такі коментарі запрошених "експертів": "До України була приєднана Новоросія, яка ніколи Україною не була…", "Ми (тобто українці і росіяни є однією нацією, однією руською нацією", "Приєднання Криму до Російської імперії відбулося безкровно, мирно, добровільно по бажанню татарського народу, і присягнули усі на вірність Російській імперії" тощо.

 

Також учасники передачі стверджують, що організації українських націоналістів "ростуть корінням із експериментів німецької розвідки".

 

"Так чи інакше, всі вони були членами німецької розвідки", - каже один із "експертів" програми.

 

Окрім того, в передачі лунає теза, що держави Україна взагалі до останнього часу не існувало, а була лише маленька губернія у складі Російської імперії.