Порошенко закликав Захід протверезити Росію і вказати агресору його місце

20:52, 17.02.2017
Порошенко закликав Захід протверезити Росію і вказати агресору його місце

Петро Порошенко під час 53-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки. (Фото прес-служби Президента України)

Президент України Петро Порошенко  вважає, що Росія, яка окупувала Крим та здійснила збройну агресію на сході України, тверезо ставиться лише до санкцій Заходу.

 

Тому закликає європейців не пом’якшувати санкцій доки Росія не піде з Донбасу і Криму, щоб «показати агресорові місце, на яке він заслуговує».

 

На цьому Порошенко наголосив у ході дискусії «Майбутнє Заходу: падіння чи повернення?» під час Мюнхенської конференції з безпеки у п’ятницю.

 

“Москва дуже тверезо ставиться лише до санкцій Заходу. Санкції - це наші активи, а не пасиви. Це — прояв нашої сили, коли ми їх вводимо. Але якщо ми знімемо санкції, це буде демонстрація нашої слабкості”, - сказав Президент України.

 

На його думку, зняття чи пом'якшення санкцій до того, як Росія поверне Україні Крим та Донбас, лише підштовхне Москву до ще більшої агресії.

 

Глава держави нагадав, що лише протягом минулої доби Україна втратила трьох воїнів, ще 12 поранено, також російська артилерія вбила одну цивільну людину, ще двох поранено: “Це нагадування про ту ціну, яку ми продовжуємо платити”.

 

“Підтримка України - це найдешевша інвестиція у захист безпеки та миру”, - наголосив Порошенко. І закликав європейців продовжувати демонструвати солідарність та єдність і «показати агресорові місце, на яке він заслуговує».

 

Президент України також заявив про ненависть президента Росії Путіна до ідентичності українського народу.

 

“Дякую Богові, що реваншистські бажання Росії не знайшли зараз підтримку у “мейнстрімі” політики країн Заходу. Але все таки іноді я чую заклики, що треба, можливо, з розумінням ставитися до позиції Росії. Але це було б наївно, невірно і загрозливо прислухатися до них, не лише для України, а й для Європи та всього світу. Дозвольте мені пояснити, чому я так вважаю: Путін ненавидить Україну, і це він робить глибоко і щиро. Він ненавидить унікальну ідентичність українського народу. Я це знаю особисто”, - заявив пан Порошенко.

 

І наголосив, що Путін не бачить Україну на політичній карті Європи: “Він публічно заявляє, що українська нація є частиною домінуючої російської ідентичності. Він не бачить майбутнє України на політичній карті Європи. І він хотів би перемалювати цю мапу і нанести на неї три кольори”.