Москва дорікає Заходу через незавершену холодну війну

15:41, 18.02.2017
Москва дорікає Заходу через незавершену холодну війну

Сергій Лавров під час виступу в Мюнхені. (Фото з сайту МЗС Росії)

Міністр МЗС Росії Сергій Лавров дійшов висновку, про те, що "холодна війна" ще не скінчилася. Мовляв, це засвідчують виступи західних політиків під час Мюнхенської  конференції з питань безпеки минулої п’ятниці і в суботу.

 

Про це пан Лавров заявив під час свого виступу на конференції у Мюнхені в суботу.

 

"Кажуть, що війни починаються у головах людей, там же, вони, за логікою, мають і завершуватися. Однак з "холодною війною" цього поки що не відбулося, якщо судити, зокрема, за деякими виступами політиків з Європи і США, у тому числі за заявами, які пролунали вчора і сьогодні на початку конференції", - заявив Сергій Лавров.

 

При цьому російський міністр заявив, що НАТО "так і залишилася інститутом холодної війни".

 

Тим не менше, пан Лавров зазначив, що Росія нібито виступає за відновлення військового співробітництва з НАТО.

 

"Для того, щоб побоювання і підозри знімати, треба відновити військову співпрацю", - заявив Лавров.

 

І додав, що у березні може відбутися експертна зустріч між Росією і НАТО для обговорення питання про авіаційну безпеку над Балтикою, у тому числі по темі транспондерів.

 

Міністр також зазначив, що пропозиція канцлера Німеччини Ангели Меркель обговорювати кібербезпеку в рамках Ради Росія - НАТО "свідчить про зацікавленість Берліну у відновленні повноцінного функціонування цього формату".

 

Щодо взаємодії Росії із США, Сергій Лавров каже, що Москва у відносинах із Вашингтоном хотіла б "прагматизму, взаємної поваги та розуміння особливої відповідальності за глобальну стабільність".

 

Щодо українського питання російський міністр проголосив традиційну мантру Кремля про те, що прогрес у ситуації з безпекою на Донбасі не має бути самоціллю, а "прямий діалог Києва з Донецьком і Луганськом" не має альтернативи для врегулювання конфлікту.

 

"Головне - врегулювання ніде не може бути досягнуто військовим шляхом", - у чергове заявив Лавров і знову назвав конфлікт на сході України "внутрішньоукраїнським".

 

Разом з тим Лавров зазначив, що Росія не зніме відповідні санкції з країн Євросоюзу  до повного виконання мінських угод.

 

"Ми теж хочемо, щоб мінські домовленості виконувалися, і ми своїх санкцій не знімемо з Євросоюзу, поки мінські домовленості не будуть виконані", - театралізовано сказав головний російський дипломат.

 

Зауважимо, що раніше, під час конференції у Мюнхені, віце-президент США Майкл Пенс заявив, що Російська Федерація має нести відповідальність за свої дії в Україні.

 

Тоді як представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні наголосила, що санкції ЄС проти Росії зберігатимуться до виконання Мінських угод.

 

За словами ж канцлера Німеччини Ангели Меркель, НАТО має посилювати свою присутність у східних країнах-членах Альянсу у відповідності до 5 статті Вашингтонського договору.

 

Водночас, Президент Петро Порошенко закликав європейців «протверезити Росію» і не пом’якшувати санкцій проти цієї країни, доки Москва не піде з Донбасу і Криму, щоб «показати агресорові місце, на яке він заслуговує».