Депутат Андрій Артеменко пропонує надати Крим в оренду Росії

08:48, 20.02.2017
Депутат Андрій Артеменко пропонує надати Крим в оренду Росії

Андрій Аременко у Вашингтоні.

Народний депутат з фракції Радикальної партії Андрій Артеменко брав участь у розробці плану нормалізації відносин між Україною і Росією, який передали на розгляд адміністрації Дональда Трампа. Зокрема, він пропонує провести всеукраїнський  референдум щодо передачі Криму в "оренду" Росії на 50 або 100 років.

 

Про це пише The New York Times.

 

Так, план нормалізації відносин передбачає виведення російських військ зі сходу України та проведення всеукраїнського референдуму, на який буде винесено питання про здачу Криму в "оренду" Росії на 50 або 100 років.

 

Крім того, Артеменко нібито надав Білому дому докази корупційної діяльності Президента України Петра Порошенка - "назви компаній, банківські перекази". На його думку, це повинно допомогти змістити Порошенко з посади.

 

Артеменко повідомив, що його робота отримала заохочення з боку найближчого оточення російського президента Володимира Путіна.

 

"Багато хто назве мене російським агентом, американським агентом, агентом ЦРУ. Але як знайти гарне рішення між нашими країнами, якщо ми не будемо розмовляти?" - цитує видання самого Артеменка.

 

Окрім Артеменка, в підготовці плану, необхідного для зняття санкцій проти Росії, брали участь Майкл Коен (особистий адвокат Трампа, одружений з українкою) і Фелікс Сетер (російсько-американський бізнесмен, партнер Trump Organization).

 

Адвокат Трампа Майкл Коен і давній діловий партнер Трампа російського походження Фелікс Сатер, що, за інформацією видання, мають відношення до плану, заявили, що вони не говорили з Трампом про цю пропозицію, і не мають ніякого досвіду в області зовнішньої політики.

 

Коен є одним з декількох соратників Трампа, що знаходиться під пильною увагою ФБР за його зв’язки з Росією, як стверджують представники правоохоронних органів. Сам він заперечує будь-які незаконні зв’язки.

 

Сатер декілька десятиліть тому визнав себе винним в участі у схемі фондових маніпуляцій. Тоді як Артеменко провів два з половиною роки у в'язниці в Києві на початку 2000-х років за звинуваченням у розкраданні, а потім, звільнившись, він сказав, що справа була політично мотивованою.

 

«Я хочу зупинити війну, це перше, – прокоментував план Сатер. – Друге - я абсолютно вірю, що США і Росія повинні бути союзниками, а не ворогами».

 

Після особистої розмови з Сатером і Артеменком, Коен заявив, що передасть план в Білий дім. За словами Коена, Сатер надав йому письмову пропозицію в запечатаному конверті. Коли Коен зустрівся з Трампом в Овальному кабінеті на початку лютого, він залишив цю пропозицію в офісі Флінна.

 

Поки що не зрозуміло, чи сприйме Білий дім цю пропозицію серйозно. Як зазначає видання, цей «дипломатичний фріланс» викликав гнів українських чиновників.

 

Посол України у США Валерій Чалий у коментарі The New York Times заявив, що Артеменко не має права представляти альтернативні плани мирного врегулювання від імені України, а питання про проведення референдуму з приводу Криму назвав грубим порушенням Конституції України.

 

План був переданий радникові президента США з питань національної безпеки Майклу Флінну, але він подав у відставку 13 лютого, не надавши відповіді. Коен, Сетер і Артеменко сподіваються тепер, що їхню пропозицію розгляне новий радник, коли його призначать.

 

Пан Артеменко входить у фракцію Радикальної партії Олега Ляшка, але він має власну партію - "Солідарність правих сил". У публікації йдеться, що Артеменко бачить себе "лідером майбутньої України на зразок Трампа".