У Відні суд дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа у США (фото)

15:40, 21.02.2017
У Відні суд дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа у США (фото)

Дмитро Фірташ у Вищому земельному суді Відня.

Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію австрійської прокуратури на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа в США.

 

Тим самим суд визнав що екстрадиція українського олігарха можлива.  

 

Про це повідомляють українські і європейські журналісти з Відня, одразу після оголошення рішення суду о 15:00 за київським часом.

 

«Суд у Відні задовольнив запит про видачу США, рішення проти Дмитра Фірташа. Суддя в даний час пояснює рішення», - одним з перших написав журналіст Саймон Шустер у своєму Twitter.

 

І додав: «Суддя каже, що Австрія зобов'язана домовленостями зі США видати Фірташа, незалежно від його провини або місця вчинення можливих злочинів».

 

 

Як передає кореспондент ТСН, суд над олігархом розпочався о 10:00 ранку. При цьому, пан Фірташ відмовився від останнього слова.

 

Суддя зазначив, що ухвалюючи рішення ні на кому "не ставить клеймо злочинця". Суд вирішував питання допустимості чи недопустимості екстрадиції. А вже американські слідчі з'ясують, чи можна називати українського бізнесмена злочинцем.

 

У той же час суддя уточнив, що "остаточне рішення про екстрадицію приймає федеральний міністр юстиції".

 

Зазначимо, що саме засідання знімати журналістам не дозволили, однак представники преси були присутніми в залі.

 

 

Цікаво, що депутати від «Опозиційного блоку», які зазвичай підтримують Фірташа під час судових процесів, цього разу не приїхали. Подію висвітлювало багато російських медіа, яким Фірташ охоче давав коментарі.

 

Перед засіданням журналісти спитали бізнесмена, на яке рішення він очікує. Дмитро  Фірташ коротко відповів: "На справедливе".

 

 

Утім, рішенням суду Дмитро Фірташ лишився демонстративно незадоволеним.

 

Нагадаємо, слідчі ФБР звинувачують Фірташа в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 мільйонів доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії.

 

Натомість адвокат Фірташа каже, що Америка наполягає на екстрадиції, бо не тільки сама зацікавлена в цих контактах, а ще й тому що претендує на усі активи Фірташа в тому числі і в Австрії. І називає справу політично мотивованою.

 

Утім, захист марно закликав австрійське правосуддя не робити Фірташа "заручником Америки".  

 

Нагадаємо, Дмитро Фірташ був затриманий в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але його випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

 

Сполучені Штати направили до Австрії запит на екстрадицію Фірташа, але 30 квітня 2015 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив Мінюсту США і не віддав олігарха.

 

Пізніше Фірташ направив до Конституційного суду Австрії подання з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Сполученими Штатами, але суд відмовив у розгляді скарги.

 

Таким чином апеляційний суд отримав змогу розглянути скаргу прокуратури на рішення суду першої інстанції про заборону екстрадиції Фірташа до США.

 

У разі екстрадиції до США олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.