Росія фінансує приховану федералізацію в Україні (відео)

17:23, 21.02.2017
Росія фінансує приховану федералізацію в Україні (відео)

Василь Грицак і Юрій Луценко під час брифінгу.

Росія впроваджує нову стратегію з дестабілізації ситуації в Україні починаючи з 2015 року. Зокрема, Кремль фінансує створення політичних проектів в Україні, які підтримують федералізацію нашої держави.

 

Про це повідомив голова СБУ Василь Грицак у вівторок.

 

За його словами, починаючи з 2015 року Росія почала реалізовувати інший сценарій щодо України, змінила тактику та взяла напрям на дестабілізацію держави, оскільки активні бойові дії на фронті почали дещо вщухати.

 

"Вони почали фінансувати політичну активність всередині нашої держави. Це вони роблять напряму, приховано, як завгодно, але через, дуже прикро, українських громадян. Однією з цілей, яку ставить перед собою Росія, це так звана прихована федералізація", - наголосив пан Грицак.

 

Голова СБУ назвав головні напрямки діяльності країни-агресії в рамках цього нового плану. Зокрема, йдеться про впровадження вільних економічних зон, вибірність губернаторів та керівників регіональних правоохоронних органів, відновлення економічних зв'язків з Росією та надання російській мові особливого статусу.  

 

"Створено низку регіональних проектів, вони називаються "Громадська рада Дніпропетровщини", "Соціальне Запоріжжя", "Одещина за Порто-франко", "Харківська Слобожанщина", "Бессарабська республіка "Буджак", "Галичина" та інші. Вони просуваються за кількома напрямками, на рівні окремих регіонів, через, у тому числі, народних обранців різних рівнів. Механізм дії - це форуми, круглі столи, конгреси з наступними зверненнями до Верховної Ради, Президента України, тобто потім вони створюють ілюзію масової підтримки", - пояснив пан Грицак.

 

За даними СБУ, організаторами цієї діяльності на території України були помічник колишнього міністра освіти та науки Дмитра Табачника Антон Кузьменко, колишній головний редактор запорізького відділення проросійського інформагентства "Новий регіон" Павло Золотарьов і учасники проекту "Українська федерація", ініційованого громадським рухом Віктора Медведчука "Український вибір".

 

Голова СБУ надав записи перехоплених переговорів між учасниками злочинного угрупування.

 

На одному з аудіо Золотарьов домовляється із посередником у Житомирській облраді та помічником Табачника Кузьменком про гроші, які треба заплатити депутатам за ухвалення радою потрібних рішень.

 

"Вони хочуть, аби на них вийшло 35 (про скільки саме йдеться, співрозмовники не повідомляють – ред.) на руки", - каже посередник. "Все супер, думаю, що 50 їм "заряджу" зараз", - відповідає Золотарьов.

Також Грицак надав записи розмов, де сторони домовляються про вигідні Росії виступи і рішення у Верховній Раді, направлені на приховану федералізацію в Україні.

 

Зокрема, ці питання обговорюють помічники деяких народних депутатів.

 

Один з них, Юрій Житомирський, за даними СБУ, є помічником трьох обранців: Геннадія Кривошеї (фракція "Народний фронт"), Дениса Силантьєва (фракція Радикальної партії) та Тетяна Бахтєєвої (фракція Опоблоку).

 

Водночас Генпрокурор Юрій Луценко, який брав участь у брифінгу з головою СБУ, зазначив, що не слід ототожнювати помічників із самим народними обранцями. Мовляв, останнім варто ретельніше добирати собі помічників.

 

"Якщо помічники брали участь в тих чи інших замовлених Москвою заходах, це ще не означає причетності до цього депутата", - сказав пан Луценко. І додав, що щодо участі в цьому народних депутатів розбереться слідство.