Дмитра Фірташа затримали правоохоронці у Відні

18:46, 21.02.2017
Дмитра Фірташа затримали правоохоронці у Відні

Для Дмитра Фірташа цей день став "чорним вівторком".

Український олігарх Дмитро Фірташ був затриманий через відмивання грошей представниками прокуратури Відня невдовзі після того, як австрійський суд дозволив екстрадицію мільйонера до США.

 

Про це повідомили у прокуратурі Відня у вівторок.

 

Речниця прокуратури наголосила, що технічно затримання Фірташа не пов'язане з рішенням суду про екстрадицію і здійснюється на підставі європейського ордера, виданого Іспанією, де його звинувачують у відмиванні грошей, передає Deutsche Welle.

 

Перед цим окремі журналісти повідомили про затримання Фіртаща в будівлі суду, але прес-служба українського олігарха не побажали визнавати цей факт і заперечили його.

 

"Інформація про арешт не відповідає дійсності. Там не було поліції. Судовий пристав відтіснив журналістів, які не давали Фірташу вийти із зали суду", - повідомили у прес-службі Фірташа.

 

 

Зауважимо, що насправді йдеться не про арешт, а про затримання (що підтверджує і прокуратура Відня), адже лише суд може ухвалити рішення про арешт підозрюваного.

 

Блогер Бачо Корчілава вважає, що олігарх помилився, бо вважав, що за гроші можна вирішити все навіть у Австрії.

 

«До того ж, тут ще наклалася німецька справа Фірташа та ще й іспанська. І суддям стало зрозуміло, що перед ними мафіозі», - написав Бачо Корчілава у Facebook.

 

Він прогнозує, що міністр юстиції Австрії Вольфганг Брандштеттер таки підпише дозвіл на екстрадицію Фірташа до США.

 

І додає: «Їм буде вигідніше його віддати і переклати все на американців. І ще одна деталь: Вольфганг Брандштеттер на початку лютого перебував з візитом у Вашингтоні». 

 

Нагадаємо, що у вівторок Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію австрійської прокуратури на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа в США.

 

Тим самим суд визнав що екстрадиція українського олігарха можлива. У той же час суддя уточнив, що "остаточне рішення про екстрадицію приймає федеральний міністр юстиції".

 

Нагадаємо, Дмитро Фірташ був затриманий в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але його випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

 

Сполучені Штати направили до Австрії запит на екстрадицію Фірташа, але 30 квітня 2015 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив Мінюсту США і не віддав олігарха.

 

Пізніше Фірташ направив до Конституційного суду Австрії подання з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Сполученими Штатами, але суд відмовив у розгляді скарги.

 

Таким чином апеляційний суд отримав змогу розглянути скаргу прокуратури на рішення суду першої інстанції про заборону екстрадиції Фірташа до США.

 

У разі екстрадиції до США олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.