США не покращуватимуть відносини з Росією за рахунок України

21:33, 21.02.2017
США не покращуватимуть відносини з Росією за рахунок України

Ніккі Гейлі закликала Росію припинити окупацію України.

Нинішня адміністрація США досі розглядає можливості посилення взаємодії з Росією, однак вважає неприйнятним робити це за рахунок задоволення Москвою власних геополітичних інтересів та агресії проти інших країн, передусім, України.

 

Про це заявила постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі під час засідання Радбезу організації у вівторок.

 

"США вважають можливим покращити відносини з Росією. Зрештою, ми боремося зі спільними загрозами, але більш тісна взаємодія з Росією неможлива за рахунок безпеки наших європейських друзів і союзників", - заявила постійний представник Сполучених Штатів.

 

За її словами, саме через це США закликають Росію поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

 

"Саме за цієї причини ми продовжуємо закликати Росію продемонструвати прихильність миру за рахунок повного виконання зобов'язань за Мінськими домовленостями та припинити окупацію Криму", - заявила американський дипломат.

 

Пані Гейлі наголосила, що Америка продовжує стояти разом з народом України: "Росія намагалась завадити змінам, які вимагав український народ. Росія окупувала Крим та спробувала анексувати частину території України. Ці дії Сполучені Штати не визнають".

 

І додала, що Росія озброювала, фінансувала сепаратистські сили на сході Україні.

 

"Руйнування в населеному пункті Авдіївка засвідчують наслідки втручання Росії в Україну. Визнання Росією та видача паспортів та інших незаконних документів сепаратистам, підтримуваних Росією в Луганську і Донецьку – це ще один виклик зусиллям з підтримки миру на сході України" – зауважила Ніккі Гейлі.

 

Вона акцентувала, що "США і ЄС єдині в підході (щодо засудження агресії Росії в Україні – ред.) та зберігатимуть санкції, поки Москва не виконає в повній мірі свої зобов'язання за Мінськими угодами".

 

Пані Гейлі також нагадала, що санкції, пов'язані з Кримом, також зберігатимуться, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні.