Росія погрожує Україні вторгненням навіть з Придністров’я, але не з Білорусі

13:42, 22.02.2017

Загроза повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну зберігається по всій лінії кордону на даний час. Агресор бряцає зброєю навіть у Придністров’ї, водночас, керіництво Білорусі не дасть використати свою територію для агресії проти України.

 

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час оперативних зборів керівного складу Генштабу ЗСУ в середу.

 

"Загроза повномасштабної агресії з боку Росії нікуди не поділася. І ця загроза не тільки сочиться через неконтрольовані нами ділянки на Донбасі – вона нависає по всій лінії кордону з Росією, і навіть більше", - каже глава держави.

 

За його словами, в безпосередній близькості до українських кордонів Росія розгорнула підрозділи своїх збройних сил чисельністю до 50 тис осіб.

 

"Близько 470 танків, понад 1 тис 700 бойових броньованих машин, близько 390 артилерійських систем і 220 систем залпового вогню, близько 490 бойових літаків, сотні вертольотів, 24 бойових корабля", – повідомив Порошенко.

 

І додає, що росіяни створюють нові, розширюють і модернізують наявні бази, інші об'єкти військової інфраструктури. «І ніякої гарантії, що це в один день не рушить на нас!», – підкреслив Президент.

 

Згідно даних розвідки, Росія може застосувати військовий контингент в Придністров'ї для нападу на Україну.

 

"Російський військовий контингент на південному заході – в придністровському районі Молдови, неконтрольованому Кишиневом, теж може бути використаний в будь-який момент для атаки на нашу територію і загрожує нашим кордонам. І хоча їх там, за нашими даними, і не так багато, вони у якості допоміжної сили до понад 20 тисяч вояків в анексованому Криму здатні створити нам додаткові проблеми", – сказав Петро Порошенко.

 

При цьому, глава держави переконаний, що президент Білорусі Олександр Лукашенко не дозволить використати територію своєї держави для недружніх дій стосовно України.

 

"На півночі Кремль посилює тиск на Білорусь. Хоча я упевнений, що президент Лукашенко не дозволить, про що він мені неодноразово говорив, використати свою територію для недружніх дій стосовно нас", – зазначив Порошенко.

 

І нагадав, що президент Лукашенко заборонив використовувати на території Білорусі  фейкові папірці, які людям на тимчасово окупованих територіях Добасу видають замість документів.

 

"Навчений досвідом, радив би білорусам, як і країнам Балтії, бути готовими до будь-яких сюрпризів із боку Москви", – наголосив Президент України.