Вища рада правосуддя відсторонила двох суддів, що відкривали справи на майданівців

18:36, 22.02.2017
Вища рада правосуддя відсторонила двох суддів, що відкривали справи на майданівців

Марина Міндарьова та Олександр Федюк відсторонені від суддівства

Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя тимчасово відсторонила від роботи суддю Червонозаводського районного суду Харкова Марину Міндарьову та Дніпровського районного суду Києва Олександра Федюка, повідомляє "Радіо Свобода".

"Строк дії відсторонення судді від здійснення правосуддя – до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про його звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати", – йдеться у повідомленні на сайті відомства.

Справи щодо Марини Міндарьової та Олександра Федюка Вища рада правосуддя (на той час – Вища рада юстиції) відкрила влітку 2016 року. їх звинувачують у тому, що виносили неправомірні рішення про арешти учасників масових акцій під час подій Майдану.

Як випливає з матеріалів дисциплінарної справи 19 лютого 2014 року Суддя Олександр Федюк заарештував на два місяці двох учасників сутичок біля Верховної Ради 18 лютого 2014 року на вулиці Грушевського: Олександра Цушко і Володимира Сивак. На думку комісії Вищої ради правосуддя, провина затриманих не була доведена.

Обидвоє суддів до цього часу працювали над резонансними справами. Зокрема, суддя Олександр Федюк розглядав справу колишнього кримського депутата Василя Ганиша, звинуваченого у державній зраді.

Марина Міндарьова була у складі колегії суддів, що розглядали справу колишнього міської голови Слов'янська Нелі Штепи, яку звинувачують у державні зраді та смерті людей.  

Відповідно до поданих декларацій Олександра Федюка за 2014 та 2015 роки, у нього надзвичайно сильно збільшилася кількість нерухомого майна. У декларації за 2014 рік він вказав лише одну квартиру в Києві площею приблизно 110 м2, а уже в 2015 році - 3 квартири та два житлових будинки у Черкаській області. Представницький Мерседес ML-350 також не показаний у декларації 2014 року, хоча суддя вказує, що володіє ним з 2012 року.