Американські конгресмени вважають, що Україні необхідно надати летальну зброю

08:54, 23.02.2017
Американські конгресмени вважають, що Україні необхідно надати летальну зброю

Дік Дербін та Майк Квіґлі підтримують надання Україні віськової підтримки з США (скріншот відео)

Американські конгресмени Дік Дербін та   вважають, що США повинні надати Україні летальну зброю для протистояння російській агресії, повідомляє "Радіо свобода".

Член судівничого, бюджетного і регламентного комітетів, сенатор Дік Дербін під час візиту в Україну заявив, що конфлікт на сході України досяг тієї точки, коли вже "треба бути чесними".

Дербін вважає, що адміністрація Обами не надавала летальну зброю для захисту від Росії, щоб не спровокувати подальшу ескалацію, але "настав час поглянути на реальність".

"Те, що вони роблять на сході України, в Донецьку, не дає знати, щоб вони були готові відступити. Ми маємо дати Україні інструменти і озброєння, яких вона потребує, щоб захистити свій власний народ", - заявив представник демократичної партії Дербін.

Конгресмен Майк Квіґлі у свою чергу сказав, що надання Україні зброї летальної дії необхідне, бо її противник використовує новітні технології, і українці "протистоять передовій силі".

Парламентарі зі США незадоволені позицією Дональда Трампа щодо України. Квіґлі критикує його за непослідовність та відсутність чіткоє заявленої позиції та її виконання.

Нагадаємо, 22 вересня 2016 року Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект «Про підтримку стабільності і демократії в Україні», який, крім питання санкцій, регулює постачання летальної оборонної зброї Києву. Відповідно до встановленої процедури, законопроект мала також схвалити верхня палата парламенту - Сенат - і підписати президент США.

Законопроект "застопорився" в Сенаті в руках сенатора-республіканця Боба Коркера. Сенатську версію законопроекту, співспонсорами якого виступили тільки демократи, висунули на розгляд верхньої палати 9 грудня, всього за кілька днів до завершення її роботи. Помічник Коркера поклав відповідальність за брак двопартійної підтримки в Сенаті після ухвалення законопроекту із підтримкою обох партій в Палаті представників, на відсудність консенсусу між адміністрацією та законодавцями як демократами, так і республіканцями.

Документ був повторно внесений на розгляд Палати представників 2 лютого конгресменом-республіканцем Енгелем Еліотом у співавторстві з 24 парламентаріями з Республіканської і Демократичної партій.

Він передбачає посилення санкцій проти Російської Федерації, закріплення існуючих обмежень проти агресора на законодавчому рівні, та вводить обмеження на надання Росії країнами-членами НАТО товарів і послуг військового призначення, що містять американські технології або компоненти, до завершення окупації України.