Лукашенко втік від акцій протесту до Сочі

12:38, 23.02.2017
Лукашенко втік від акцій протесту до Сочі

Лукашенко відлетів до Сочі спілкуватися з Путіним, поки в Білорусі йдуть протести

Президент Білорусі Олександр Лукашенко втік від акцій протесту, що охопили його країну через "податок на неробство", до російського Сочі, повідомляє видання "Білоруський партизан".

За даними видання та інформацією сайту planefinder, що відслідковує перельоти, літак Лукашенка відбув в Сочі 15 лютого, хоча офіційно про візит заявили лише через 5 днів.

Експерти припускають, що Лукашенко розраховував в Сочі на особисту зустріч з Путіним для вирішення гострих розбіжностей, що виникли в питаннях газу, перетину спільного з Росією кордону, і головне - заяв Лукашенка під час зустрічі з журналістами.

Путін в Сочі був 17 лютого, як видно з інформації кремлівської прес-служби. Однак, зустрічі з Лукашенком не проводив.

"Очевидно, його поїздка була націлена на проведення позапланової зустрічі з Путіним, який був в Сочі ввечері 17 лютого", - повідомляє Юрій Царик, експерт Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень.

Він називає таку поїздку Лукашенка "найбільшою іміджевою поразкою останніх років".

"Якби візит Лукашенка був анонсований вчасно, до початку протестів, дану ситуацію можна було б трактувати як просту "накладку" подій. Тепер же від'їзд глави держави нібито після протестів виглядає чи не як "втеча" і спроба приховати реальну інформацію", - вказує Юрій Царик.

Деякі російські ЗМІ оцінили поїздку Лукашенко в Сочі як "втеча" від протестів в Білорусі проти декрету № 3.

17-19 лютого несанкціоновані акції протесту пройшли в найбільших містах Білорусі Мінську, Гомелі, Гродно, Вітебську та Могильові.