У Дмитра Фірташа забрали паспорт і звільнять за добу

18:21, 23.02.2017
У Дмитра Фірташа забрали паспорт і звільнять за добу

Дмитро Фірташ пообіцяв не тікати з Австрії.

Земельний суд Відня розглянув запит Іспанії про екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа і прийняв рішення звільнити його без внесення додаткової застави, але лише у п’ятницю після обіду. 

 

Утім, бізнесмен змушений був здати закордонний паспорт, оскільки йому заборонено залишати Австрію.

 

Відповідне повідомлення поширили у ЗМІ адвокати Фірташа у чевер.

 

"Суд відмовив прокуратурі Відня в арешті Дмитра Фірташа, оскільки відсутній ризик неявки Дмитра Фірташа на вимогу суду. Суд зобов'язав Дмитра Фірташа регулярно відвідувати суд через певні проміжки часу", – відзначили захисники бізнесмена.

 

Водночас, олігарху заборонено залишати територію Австрії, тому він здав суду свій закордонний паспорт.

 

Утім, в офіційному рішенні суду йдеться про те, що Дмитру Фірташу доведеться залишитися під вартою у в'язниці віденського району Йозефштадт, як мінімум, ще добу. Потім його мають випустити під підписку про невиїзд. Про цей нюанс адвокати олігарха не повідомили. 

 

Також у рішенні зазначається, що прокуратура знову подала заяву про застосування до Фірташа запобіжного заходу у вигляді тимчасового утримання під вартою у зв'язку зі справою про екстрадицію в США.

 

У засіданні, яке проходило в закритому режимі, взяли участь лише представники Віденської прокуратури та адвокати обвинуваченого.

 

Зауважимо, запит на екстрадицію бізнесмена до Іспанії Австрія отримала 17 лютого.

 

Тоді як 21 лютого Фірташа затримали у Відні на підставі європейського ордера, виданого Іспанією, де його звинувачують у відмиванні грошей.

 

Як повідомляла «УМ», того ж дня Вищий земельний суд Відня задовольнив позов австрійської прокуратури на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа в США.

 

Неофіційно захисники олігарха висловили пресі впевненість, що Фірташ не буде екстрадійований до США.

 

"Нікуди він не поїде: захист знайшов формулу апеляції в Австрії", – сказав один з представників бізнесмена.

 

Остаточне рішення про екстрадицію приймає федеральний міністр юстиції.