Надія Савченко опинилася в окупованому Донецьку

19:59, 24.02.2017
Надія Савченко опинилася в окупованому Донецьку

Надія Савченко ще кілька днів тому оглядала блокпости ЗСУ в районі Авдіївки. (Фото з ФБ-сторінки Надії Савченко)

Позафракційний депутат Надія Савченко і керівник українського центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан прибули на окуповану територію Донецької області у п’ятницю.

 

Офіційна причина приїзду до ватажків терористів ДНР: відвідування українських військовополонених. СБУ вже зацікавилася цим візитом, оскільки депутат не попереджала про нього.

 

Спочатку інформацію про приїзд Савченко і Рубана розповсюдили інформаційні ресурси донецьких сепаратистів.

 

При цьому, окремі ресурси стверджували, що Надія Савченко і Володимир Рубан (якого вважають людиною кума Путіна Віктора Медведчука) перебувають безпосередньо в окупованому Донецьку.

 

Пізніше сама Савченко підтвердила цю інформацію на своїй сторінці у Facebook.

 

«Прошу Всю Україну підтримати мене, як підтримували мене тоді, коли я була в полоні. Я зараз свідомо пішла на ризик своїм життям, щоб визволити наших українських полонених й довести гуманітарну складову мінського процесу до фіналу. Прошу підтримки в України і світу. Мені дуже нелегко, але я борюсь!», - написала Надія Савченко з Донецька.

 

Слова пані Савченко про ризик для її життя є певним перебільшенням, якщо враховувати, що це не перша її зустріч з ватажками бойовиків у компанії Рубана.

 

Під постом Савченко вистачає коментарів, у яких користувачі соцмереж як закидають Савченко зраду і називають маріонеткою Кремля, так і висловлюють їй свою підтримку. 

 

Перед цим її сестра Віра Савченко усіляко уникала прямих відповідей на запитання журналістів про те, де перебуває Надія і чи є правдою, що вона зустрічається із ватажками терористів ДНР.

 

«Я ж не нардеп і не прес-служба. Надія вам сама все прокоментує», - сказала Віра Савченко у коментарі «Українській правді».

 

Водночас, СБУ має намір провести розмову з народним депутатом Надією Савченко на предмет її відвідин Донецька і провести відповідну перевірку.

 

«Ми цю інформацію перевірятимемо, це не перша дія, яку пані Савченко робить разом із Рубаном», - сказав керівник апарату глави СБУ Олександр Ткачук у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

 

Пан Ткачук зазначив, що Савченко не зобов'язана інформувати про свої пересування як народний депутат, «але, напевно, нам всім потрібно пам'ятати, яким чином Савченко потрапила спочатку в полон, а потім в Російську Федерацію. А тепер відвідування окупованих територій викликає певне здивування».

 

У цьому контексті керівник апарату глави СБУ наголосив на доцільності того, щоб Савченко розповіла співробітникам СБУ про те, з якою метою вона відвідує окуповані території.

 

Крім того, правоохоронці перевірять інформацію, озвучену народним депутатом Тетяною Ричковою, про те, що Савченко нібито підбурювала захисників Україні на передовій в районі Донецька до державного перевороту.

 

«Спеціально за народними депутатами ми не стежимо, але, отримавши інформацію від народного депутата Ричкової, ми будемо обов'язково перевіряти ці дані, навіть не чекаючи офіційного звернення пані Ричкової. Це занадто серйозні звинувачення, щоб їх ігнорувати», - каже пан Ткачук.

 

За його словами, голова СБУ Василь Грицак вже дав доручення військовій контррозвідці провести відповідну роботу, опитати бійців з якими спілкувалася Надія Савченко.

 

Прикметно, що лише кілька днів тому депутат Савченко оглядала блокпости навколо Авдіївки і спілкувалася із захисниками України, а нині – перебуває в окупованому Донецьку і спілкується з терористами і окупантами, які атакують і обстрілюють ту ж сам Авдіївку і вбивають українських воїнів.

 

Як повідомляла «УМ», у п’ятницю депутат Тетяна Ричкова заявила, що її колега Надія Савченко закликала українських військових йти на Київ з метою вчинення державного перевороту.

 

Скидати владу Савченко нібито підбурювала бійців 79-ї та 80-ї окремих десантно-штурмових бригад під час свого перебування на передовій поблизу Донецька на цьому тижні.

 

Прес-служба Савченко спростувала ці звинувачення, мовляв, Савченко спілкувалася з десантниками лише про те, «коли закінчиться війна».

 

Депутат Савченко відома своїми скандальними заявами щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

 

Після таємної зустрічі з ватажками бойовиків ДНР і ЛНР і представниками Росії у Мінську в грудні 2016 року, Савченко навіть не стала виправдовуватися, а заявила, що «сиділа за одним столом із людьми, із якими ми стріляли один в одного, але чортів я в них не побачила».

 

Також пані Савченко не вважає ватажків ДНР і ЛНР Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького терористами та вбивцями.

 

У січні 2017 року Надія Савченко також заявила, що вважає єдиним мирним варіантом повернення Донбасу до складу України «це рішення на деякий час відмовитися від Криму».