У Гуті Пеняцькій відновили сплюндрований меморіал загиблим полякам

12:56, 25.02.2017
У Гуті Пеняцькій відновили сплюндрований меморіал загиблим полякам

Відновлений меморіал у Гуті Пеняцькій.

Меморіал польським селянам, яких вбили гітлерівці у 1944 році, повністю відбудований і відновлений після наруги у селі Гута Пеняцька на Львівщині. На цьому місці відбудуться жалобні заходи напередодні 73 роковин трагедії – у неділю, 26 лютого.

 

Про це повідомляє видання  Kurier Galicyjski  у суботу.

 

Видання  повідомляє, що пам’ятний знак повністю відновлений вже через місяць після наруги.

 

Нагадаємо, 8 січня 2017 року пам’ятник убитим за часів Другої світової війни цивільним мешканцям польського поселення Гута Пеняцька був сплюндрований невідомими вандалами.

 

Бічні стели меморіалу були розмальовані стилізованим нацистським символом "SS", а викарбувані імена загиблих поляків зафарбували синьо-жовтими та червоно-чорними фарбами.

 

Центральний монумент-хрест розбили на кавалки.

 

Першими про цю наругу над пам’яттю загиблих повідомили російські ЗМІ (зокрема, російське інформагентство Regnum), а також проросійські видання в Україні.

 

Місцева влада, державні і дипломатичні  інституції України засудили акт вандалізму. Тоді ж представники місцевої влади заявили про необхідність терміново відбудувати пам’ятник.

 

Зауважимо, що упродовж 2014 – 2016 років у Польщі невідомі вандали зруйнували і осквернили 14 могил і пам’ятних знаків українцям. Донині жоден не відновлений.

 

В Україні провокатори цього року осквернили пам’ятники загиблим полякам у колишньому селі Гута-Пеняцька на Львівщині і меморіальний комплекс у Биківні на Київщині. Однак українська сторона одразу відчистила образливі написи і заявила, що готова відновити пам’ятники. Польська сторона зволікає з цим питанням.