Крим перетворюється на територію страху

14:28, 25.02.2017
Крим перетворюється на територію страху

Рефат Чубаров (ліворуч) під час форуму «Крим в умовах окупації: наслідки для України і світу». (Фото міністерства інформаційної політики України)

Україна запізнилася зі створенням єдиної стратегії деокупації Автономної Республіки Крим. Тоді як окупанти перетворюють Крим на мілітаризовану зону, а також на територію страху протягом останніх трьох років.  

 

Такі думки висловили учасники міжнародного форуму «Крим в умовах окупації: наслідки для України і світу», організавоного Міністерством інформаційної політики України у суботу.

 

Зокрема, віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, під час свого виступу на форумі, що станом на 25 лютого на території окупованого Росією Криму  нараховується 12 загиблих, 17 зниклих безвісти,  39 політв'язнів, 10 з яких вже засуджено.

 

«Це люди, які постраждали через свої політичні, ідеологічні переконання, через свою належність до кримськотатарського народу, звичку до свободи слова, через те, що вони вирішили залишитися тим, ким були - громадянами України. За останні 3 роки Крим дійшов майже до повного знищення особистих та громадянських прав і свобод людей», - зазначила пані Климпуш-Цинцадзе.

 

За її словами, зараз Крим «може служити повноцінним довідником порушень і утисків прав і свобод людини», оскільки окупанти застосовують «майже усі відомі методи боротьби зі свободою».

 

Віце-прем'єр нагадала, що російська влада знищує приходи православної церкви Київського патріархату, греко-католицької церкви, позбавляючи в такий спосіб мешканців Криму свободи віросповідання.

 

«Окупаційна влада вносить проукраїнських активістів до списків терористів, перешкоджає праву на мирні зібрання, переслідує національно-культурні і представницькі органи кримськотатарського народу, визнала Меджліс екстремістською  організацією. При цьому окупанти перетворюють Крим на мілітаризовану зону, військову базу», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

І додала, що при цьому Крим «перетворюється на територію страху». Віце-прем’єр вважає, що Україна, Євросоюз, США і міжнародні організації мають об’єднати зусилля, що «негайно і стратегічно реагувати на ситуацію, й далі посилювати тиск на Росію в питанні захисту прав і свобод у Криму, та повернутися до  status quo -  повернення Криму до України, виведення російських військ з окупованої території».

 

Водночас, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров вважає, що Україна запізнилася зі створенням єдиної стратегії деокупації  Криму.

 

За його словами, можна наводити багато причин і факторів, адже одразу після окупації Криму розпочалися трагічні події на сході України, «розпочалася відверта війна вже на материковій Україні, війна Росії проти України».

 

«Але тепер, дійсно, вже три роки пройшло і Україна не лише вистояла, Україна укріплюється. І тут вже можна говорити, що ми вже запізнилися зі стратегією, ми багато говоримо», - підкреслив пан Чубаров.

 

Голова Меджлісу зауважив, що не можна відокремлювати проблему Донбасу і Криму.

 

«Зараз маємо якомога скоріше виходити на єдину формулу відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, включаючи АРК і місто Севастополь», - підкреслив Чубаров.

 

Тоді як міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив про створення єдиного майданчика для вирішення питань щодо Криму «для того, щоб на національному рівні імплементувати ті рішення, які приймаються щодо повернення Криму».

 

За його словами, перетин адміністративного кордону -  це стрес і проблеми.

 

«Ми вже там довго не можемо прийняти рішення, які б полегшили можливість тим, хто хотів би виїхати. А в надрах бюрократії губляться можливі документи», - наголосив міністр.

 

За його словами, фінансові питання, питання житла тощо для внутрішньо переміщених осіб - це те, над чим наразі працює міністерство, зокрема, і в законодавчому полі.